Ο στόχος των Τούρκων είναι ξεκάθαρος όπως αναδεικνύεται και από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το Κυπριακό που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και εφόσον ευσταθούν δείχνουν ότι οδεύουμε προς ένα μεγάλο ανατολίτικο παζάρι.

Η Τουρκία προσπαθεί να συνδέσει το θέμα της ασφάλειας με τις εγγυήσεις, τις οποίες συσχετίζει με την επιστροφή εδαφών και προσφύγων και με το περιουσιακό.

Είναι απαράδεκτο να μην συζητά η Τουρκία ότι χωρίς εγγυήσεις δεν θα υπάρξει επιστροφή εδαφών και προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση.

Με τις ΗΠΑ να πιέζουν τον ΟΗΕ ώστε να δεσμεύσει τους Αναστασιάδη και Ακιντζί για τα επόμενα βήματα τους και θέλοντας να έχουν αποτέλεσμα πριν τις εκλογές τους το Νοέμβριο, ήδη η χρονική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Παράλληλα η Τουρκία συμμερίζεται την πίεση χρόνου των ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρξουν συμφωνίες στην Κύπρο στα βασικά ζητήματα και να οδηγήσει την τελική ευθεία των συνομιλιών σε μια πενταμερή διάσκεψη που θα μοιάζει σαν ένα ανατολίτικο παζάρι.

Σε όλες τις περιπτώσεις η Τουρκία επιχειρεί να πάνε τα καυτά ζητήματα σε πενταμερή και σε περίπτωση αποτυχίας να ρίξει τις ευθύνες στους Ε/κ.

Είναι έτοιμος ο κ. Αναστασιάδης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;