Σε ανακοίνωση του ο διεθνής οργανισμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρει πως μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι 32 δις ετησίως εάν αντικατασταθούν με ΑΠΕ οι μονάδες ορυκτών καυσίμων. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως λόγω της φθηνότερης ανανεώσιμης ενέργειας, μέχρι 800 γίγα βατ (GW) από την υφιστάμενη ενέργεια με καύση άνθρακα, αυτή θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ΑΠΕ, οι οποίες θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι και 3 γίγα τόνους.

Η σταδιακή κατάργηση της καύσης άνθρακα είναι μείζον σημασίας και θεωρείται κλειδί για την εκπλήρωση της δέσμευσης της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της μέσης αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου στον τρέχον αιώνα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως οι λύσεις είναι ήδη στο χέρι μας και προσφέρουν τεράστια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως επίσης και οφέλη για την υγεία. Οι νομικά δεσμευτικοί περιορισμοί παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης και των ρυπογόνων πρακτικών.

Μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.

Βίντεο δηλώσεων – Χάρης Ιωσηφίδης: