Το ΓΕΣΥ είναι δικαίωμα των Κυπρίων και η ένταξη των ασθενών σε ένα Σύστημα Υγείας όπως αυτό έχει συμφωνηθεί, αναπόφευκτα θα επιφέρει αναβάθμιση στην ποιότητα εξυπηρέτησης των ασθενών αλλά και υπηρεσιών που προφέρονται στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Χθές βράδυ, εν μέσω αντιδράσεων, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αποφάσισε και καλεί τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, κάνοντας λόγο για «σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών».

Πρόκειται για αντιδράσεις από την ηγεσία των γιατρών οι οποίες μεταλλάσσονται συνεχώς. Αρχικά ακούστηκαν ενστάσεις περί αμοιβών. Έπειτα το δικαίωμα της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής ενώ χθες ο ΠΙΣ έκανε λόγο για «σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας των ασθενών». Είναι μια πολύ σοβαρή καταγγελία και είναι άξιο απορίας γιατί διατυπώνεται τόσο αργά και οπωσδήποτε μετά την ψήφιση των νομοθεματημάτων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσουν τις ενέργειες του προς την υλοποίηση του ΓΕΣΥ, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις τους ΠΙΣ, με τις οποίες έγινε γνωστό ότι υπήρχαν αντιδράσεις από πολλούς γιατρούς.

Το ΓΕΣΥ είναι δικαίωμα των ασθενών και ως Οικολόγοι δεν δεχόμαστε κανένα πρόσκομμα στην υλοποίηση του. Για εμάς, όλοι οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να εργαστούν για την αποπεράτωσή του και έπειτα να θέσουν τα σημαντικά αλλά όχι πρωτεύοντα θέματα επί τάπητος προς επίλυση τους.