Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τη λύπη και συμπαράσταση μας για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και καταδικάζουμε απερίφραστα την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο ISIS. Ο πόλεμος που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν έχει προεκτάσεις σε όλη την υφήλιο και όχι μόνο στο στενό γεωγραφικό πλαίσιο της χώρας.

Σε δηλώσεις της η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κ. Μαρία Κολά ανέφερε πως “Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να επιβάλουν ένα καθεστώς που παραβιάζει τα περισσότερα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με αρνητικό αποκορύφωμα την καταπίεση των γυναικών και την επιστροφή στην επικράτηση του μισογυνισμού και του σεξισμού. Η δε ανάληψη της ευθύνης της επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από τον ΙΣΙΣ δίνει ακόμη μια σκοτεινή διάσταση στις προθέσεις τους για την χώρα και ακόμη περαιτέρω. Ως Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει τη στήριξη μας προς κάθε προσπάθεια άμεσης διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκύψει, και καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης για φιλοξενία προσφύγων. Χαιρετίζουμε και την τοποθέτηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν ασφαλείς δίαυλοι φιλοξενίας των Αφγανών προσφύγων.

Ως Κύπρος οφείλουμε να αναλάβουμε και εμείς ένα μερίδιο φιλοξενίας των προσφύγων, ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης προς τον Αφγανικό λαό.”