Ο κ. Ακιντζί γίνεται όλο και πιο προκλητικός σε αυτά που ζητά. Τώρα επιμένει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές, αφού όπως επιχειρηματολογεί: «επειδή οι τέσσερις βασικές ελευθερίες έγιναν αποδεκτές, εκλείπουν οι λόγοι για επιστροφή εδαφών στους Ελληνοκύπριους».

Μα ακόμα και το επιχείρημα ότι έγιναν αποδεκτές οι τέσσερις βασικές ελευθερίες είναι αίολο.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχει δηλώσει ότι για ορισμένες ελευθερίες θα υπάρχουν περιορισμοί στην εφαρμογή τους και θα είναι υπό τη ρύθμιση των συνιστώσων πολιτειών.

Είναι αυτονόητο ότι τα όσα επιθυμεί ο κ. Ακιντζί δεν γίνονται αποδεκτά και τέτοιου είδους παζάρια δεν είναι επιτρεπτά που διασυνδέουν εδαφικό και εγγυήσεις.

Ο τουρκικές επιδιώξεις θα πρέπει να έχουν και ένα όριο, όμως δυστυχώς δεν βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε.
Τελευταίο κρούσμα του κ. Άιντε ήταν χθες μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, κ. Κοτζιά.

Ο κ. Άιντε επισήμανε ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις με δική τους πρωτοβουλία επέδειξαν μεγάλη προσοχή στο να μην εμπλακούν σε αυτά τα θέματα που οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες σε ισχύ και για να τις αλλάξουμε ή να τις ακυρώσουμε ή να φτιάξουμε κάτι άλλο χρειάζεται η συνεργασία και η υποστήριξη μεταξύ τους.

Ουσιαστικά έδειξε το δρόμο ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Άιντε ξεχνά τον ουδέτερο ρόλο που υποχρεούται να έχει δείχνοντας ξεκάθαρα μεγαλύτερο σεβασμό προς την Τουρκία.