Οι παρανομίες των πρώην Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, όπου εναπόθεταν παράνομα για χρόνια φωσφογύψο στην περιοχή του Βασιλικού, έρχονται και καθυστερούν περεταίρω τις εργασίες για υλοποίηση των έργων για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η καθυστέρηση εναπόκειται στο γεγονός πως πρέπει να γίνει περαιτέρω απορρύπανση του εδάφους όπου απέρριπταν τον φωσφογύψο. Μια διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, λόγω της επικινδυνότητας του χημικού.

Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι παρανομίες του παρελθόντος έρχονται σήμερα να μας τιμωρήσουν. Σε μια περίοδο που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται διαρκώς, η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο θα δημιουργήσει περεταίρω προβλήματα.

Η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες – στερούνται ενεργειακού οράματος. Δεν παίρνουν έγκαιρα μέτρα και όταν  επιτέλους παίρνουν κάποια μέτρα,  είναι άπνοα και αδύναμα. Η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει απόλυτα εξαρτημένη από το πετρέλαιο μαζούτ για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες για το εγγύς μέλλον, ενώ δεν έχουμε πειστεί πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει πρόθεση να επισπεύσει τις διαδικασίες για προώθηση των ΑΠΕ για να μετριάσει τουλάχιστο τις οικονομικές επιπτώσεις που επιβαρύνουν τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για την ιστορία, να τονίσουμε πως χάθηκε η χρυσή ευκαιρία να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό μοντέλο της Κύπρου μετά τη καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων της ΑΗΚ στο Βασιλικό το 2011. Η κυβέρνηση Χριστόφια προχώρησε με απλή ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων, ενώ τη δική μας πρόταση για ενεργειακό μετασχηματισμό την πέταξαν στα σκουπίδια. Είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μας πως η Κύπρος παραμένει όμηρος των ορυκτών καυσίμων γιατί κάποιοι σε ψηλά δώματα και θέσεις κλειδιά προωθούν τα δικά τους, ιδιοτελή συμφέροντα, εις βάρος της οικονομιας, της κοινωνίας αλλά και του περιβάλλοντος.