Η ρύπανση των θαλασσών της Κύπρου δεν είναι απλά γεγονός αλλά έχει αφεθεί έρμαιο της απραξίας των αρμοδίων, οι οποίοι όπως φαίνεται αντιμετωπίζουν με ολιγωρία την κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», ενώ είχε εντοπιστεί από το απόγευμα της Τετάρτης στον κόλπο της Λεμεσού πετρελαιοκηλίδα, η οποία να σημειωθεί ότι φαίνεται να προέκυψε από διαρροή μαζούτ εδώ και καιρό καθώς είναι «οξειδωμένο» και μέρος του έχει μετατραπεί σε πίσσα, τα αντιρρυπαντικά άρχισαν δουλειά μόλις χθες, Πέμπτη!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πληροφόρηση αυτό επετεύχθη μετά από έντονες προσπάθειες του Δήμου και άλλων παραγόντων.

Απροστάτευτες από το μαζούτ φαίνεται να είναι και οι ακτές του Ακάμα, καθώς εκεί καταγράφηκε άλλο ένα περιστατικό. Αφορούσε ρύπανση στις Θαλασσινές Σπηλιές όπου ποσότητα μαζούτ συσσωρεύτηκε σε σπηλιά αναπαραγωγής της μεσογειακής χελώνας, με το γεγονός να γίνεται αντιληπτό μετά από μέρες και η ποσότητα του μαζούτ που αφαιρέθηκε να ήταν βάρους 2200 κιλών.

Μπορεί τα αίτια του θανάτου της φώκιας με το όνομα Αφροδίτη να μην έχουν ακόμα γίνει γνωστά, ωστόσο η ολιγωρία αντίδρασης που παρατηρείται στις περιπτώσεις αυτές ενδεχόμενα να μπορεί να συνδεθεί με το περιστατικό. Να σημειώσουμε ότι η Αφροδίτη ήταν η δεύτερη φώκια που γεννήθηκε την τελευταία διετία και οι σπηλιές στον Ακάμα είναι το σημείο αναπαραγωγής και ξεκούρασης αυτού του είδους.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι τα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και όχι να αφήνονται να εξελιχθούν με καταστροφικές συνέπειες. Το Τμήμα Αλιείας αλλά και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν σοβαρή ευθύνη σε αυτά τα ζητήματα και οφείλουν όχι μόνο να διερευνήσουν τις καθυστερήσεις και την ολιγωρία αλλά ίσως να πρέπει να επανεξετάσουν και τα σχέδια δράσης που έχουν για τα περιστατικά αυτά.