*Δήλωση Αλεξίας Σακαδάκη, μέλος Πολιτικής Επιτροπής

77 χρόνια συμπληρώνονται από την απελευθέρωση του «εργοστασίου θανάτου» του Άουσβιτς από τις σοβιετικές δυνάμεις στις 27 Ιανουαρίου του 1945. Το στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι – Εβραίοι, Σίντι, Ρομά και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας– στέκει σήμερα ως μια τρομακτική υπενθύμιση, όχι μόνο για το τί είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει στον συνάνθρωπό του, αλλά και ως υπενθύμιση για το που οδηγεί ο φασισμός, ο εθνικισμός και η ακροδεξιά.

Σε ένα κόσμο γεμάτο με νέες κοινωνικές και απειλητικές προκλήσεις, αυτό που οφείλουμε να πράξουμε ως κοινωνία για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές είναι να εργαστούμε για την υπεράσπιση της αξίας της δημοκρατίας, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση των οικονομικών αιτίων που θέτουν συμπολίτες μας στο περιθώριο.

Δυστυχώς ο φασισμός δεν έχει εξαλειφθεί και αναβιώνει σήμερα μέσα από απάνθρωπες πολιτικές αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών αλλά και την επικίνδυνη αύξηση στήριξης προς ακροδεξιές και φασιστικές πολιτικές κινήσεις και πολιτικά κόμματα.

Η συντριβή του φασισμού δεν έχει ολοκληρωθεί με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όσων τιμούν τις θυσίες των λαών που πολεμήσαν και αγωνίστηκαν για να τον αντιμετωπίσουν να συνεχιστεί ο αγώνας.

Αιώνια η μνήμη σε όλα τα θύματα του φασισμού, τότε και τώρα..