Ζητούμε εφαρμογή του άρθρου 45

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης έχει σήμερα δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και το απόγευμα, θα έχει συνάντηση στις 5:00μ.μ., με τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Νίκο Νικολαΐδη.

Πρόκειται για τους δημάρχους των δύο μεγαλύτερων Δήμων της Κύπρου, τους οποίους υποστήριξε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ως πραγματικά ανεξάρτητους υποψήφιους.

Κύριος σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η προώθηση της πρότασης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για διευρυμένη εφαρμογή του άρθρου 45 του Περί Δήμων Νόμου ώστε δημότες – ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση – να μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη σε διάφορες επιτροπές εργασίας των Δημοτικών Αρχών.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους Δημάρχους Λευκωσίας, Λάρνακας, Λακατάμιας και Αγίου Δομετίου, στους οποίους ετέθη το ίδιο αίτημα.

«Είναι πολύ σημαντικό, στην εποχή που διευρύνεται το αίσθημα απαξίωσης προς τους θεσμούς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει την ευκαιρία σε ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Οι πολίτες δεν πρέπει να περιορίζονται σε ρόλο αμέτοχου παρατηρητή. Μόνο η συμμετοχή μπορεί να καταξιώσει την ιδιότητα του πολίτη» δήλωσε ο κ. Περδίκης.

Ήδη το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απέστειλε επιστολή σε όλα τα δημοτικά συμβούλια ζητώντας τη διευρυμένη εφαρμογή του άρθρου 45 του Περί Δήμων Νόμου που επιτρέπει – με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – τη συμμετοχή μη εκλελεγμένων πολιτών στις δημοτικές επιτροπές. Στο Δήμο Στροβολου οπου λειτουργεί για εικοσιπέντε χρονια αυτός ο θεσμός περίπου σαράντα πολιτες θα διοριστούν μέλη στις δημοτικές επιτροπές πέραν των είκοσί έξι δημοτικών συμβούλων και θα προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους για να επιτευχθεί το καλύτερο έργο.

Κατά τις συναντήσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τίθενται και αλλα θέματα οπως θέματα που αφορούν την επέκταση του αστικού πρασίνου, τη διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και την εφαρμογή του περί Σκύλων Νόμου κ.ο.κ.