Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση για την «Ώρα της Γης», που ήταν φέτος προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου. Για άλλη μια χρονιά η μικρή μας Κύπρος έδωσε δυναμικά το παρόν της στον παγκόσμιο χάρτη για την «Ώρα της Γης». Κατόπιν συντονισμού από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και την Νεολαία Οικολόγων, δέκα (10) δήμοι συμμετείχαν με δικές τους δράσεις και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για την μείωση της πλαστικής σακούλας, που είχε τεθεί και φέτος ως ο εθνικός μας στόχος, ενώ πολλές μη κυβερνητικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και ιδιωτικές εταιρείες έδωσαν το δικό τους στίγμα στην όλη εκστρατεία.

Συγκεκριμένα οι πιο κάτω δήμοι συμμετείχαν στην εκστρατεία:
Δήμος Λευκωσίας: Σβήσιμο φώτων του δημαρχείου και έκδοση ανακοίνωσης για πρόσκληση στους δημότες να πράξουν το ίδιο.
Δήμος Πάφου: Διοργάνωση της εμβληματικής εκδήλωση σβησίματος των φώτων σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και την Νεολαία Οικολόγων.
Δήμος Λεμεσού: Σβήσιμο φώτων του Δημοτικού Μεγάρου, έκδοση ανακοίνωσης στον τύπο και πρόσκληση στο προσωπικό του να συμμετάσχει μαζικά στην προσπάθεια.
Δήμος Στροβόλου: Έκδοση ανακοίνωσης προς όλους τους δημότες για να σβήσουν τα φώτα των οικιών και επαγγελματικών τους χώρων.
Δήμος Δερύνειας: Σβήσιμο φώτων του δημαρχείου.
Δήμος Ιδαλίου: Πρόσκληση προς όλους τους δημότες τους να σβήσουν τα φώτα των οικιών και επαγγελματικών τους χώρων και προσφορά κεριών σε εστιατόρια και καφέ του δήμου για διευκόλυνση σβησίματος των φώτων το βράδυ της «Ώρας της Γης».
Δήμος Αθηένου: Σβήσιμο φώτων στο Δημοτικό Μέγαρο.
Δήμος Γεροσκήπου: Κατ’ οίκον διανομή υφασμάτινης τσάντας σε κάθε νοικοκυριό και σβήσιμο φώτων της Πλατείας Γεροσκήπου και του δημοτικού μεγάρου.
Δήμος Έγκωμης: Σβήσιμο φώτων στον δημόσιο φωτισμό σε κεντρικά σημεία, όπως π.χ. στον πεζόδρομο του Κλήμου και τα πάρκα Ποντιακού Ελληνισμού, ΟΠΑΠ, Μιχαλάκη Ζιβανάρη και Παύλου Ιησού και ανακοίνωση στους δημότες να εφαρμόσουν απλές, καθημερινές πρακτικές για προστασία του πλανήτη.
Δήμος Αγίας Νάπας: Σβήσιμο φώτων στο Μοναστήρι Αγίας Νάπας.

Δυο μεγάλες εκδηλώσεις οργανώθηκαν σε Λευκωσία και Πάφο. Στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φιλοξένησε το επίσημο σβήσιμο των φώτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στην Πάφο ο δήμαρχος κ. Φαίδωνας Φαίδωνος με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου προσφώνησαν την κεντρική εκδήλωση σβησίματος των φώτων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν στο κοινό τσάντες για ψώνια, οι οποίες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Και οι δυο εκδηλώσεις τέθηκαν υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννας Παναγιώτου.

Ως εθνικός στόχος τέθηκε η μείωση της πλαστικής σακούλας όπως και την περασμένη χρονιά. Σε δηλώσεις της η συντονίστρια για την «Ώρα της Γης Κύπρου», κ. Αλεξία Σακαδάκη, ανέφερε ότι «ο αριθμός των υπογραφών που συλλέχθηκαν από σχετική ηλεκτρονική εκστρατεία ανήλθε στις 1500. Προσβλέπουμε στη θέσπιση νομοθεσίας που να απαγορεύει την δωρεάν διανομή της λεπτής πλαστικής σακούλας, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβάλει στη μείωση χρήσης και θα δώσει κίνητρο για αλλαγή κουλτούρας».

Η εκστρατεία συνεχίζεται μέσω της σελίδας
https://secure.avaaz.org/el/petition/Proedro_tis_Voylis_Apagoreysi_tis_plastikis_sakoylas_Cyprus_free_from_plastic_carrier_bags/?sdUSUhb 

Χορηγοί για την Ώρα της Γης 2017: ΟΠΑΠ Κύπρου, Greenway Industries, Digidestination Ltd
Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ