Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών τιμά τα 28 χρόνια από την ίδρυση του με την διοργάνωση δύο ξεχωριστών εκδηλώσεων το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.

  • Δεντροφύτευση στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Δένειας και την περιβαλλοντική οργάνωση Terra Cypria, στo πλαίσιo του προγράμματος Life-AgrOassis, στις 10.00.
  • Συνεστίαση μελών και φίλων στο Pavilion στην Λευκωσία, η ώρα 20.30. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης

Έχουν περάσει ήδη 28 χρόνια από την ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η οποία είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου του 1996, στο Cine Studio στις εγκαταστάσεις του τότε κολλεγίου Intercollege, στην Λευκωσία.

Μια μικρή ομάδα απλών πολιτών, που δεν είχαν κανένα προηγούμενο κομματικό ή δημόσιο αξίωμα, αλλά πλούσια δράση και εμπειρία στους αγώνες για το περιβάλλον και την προστασία της Φύσης, αποφάσισαν να αναλάβουν το βάρος της εκπροσώπησης στην Κύπρο, των κινημάτων της Πολιτικής Οικολογίας.  Εκείνη την εποχή οι Πράσινοι μετρούσαν ήδη μια 15ετία ευκρινούς παρουσίας στην πολιτική σκηνή των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Δύο χρόνια μετά το κίνημα των Πρασίνων της Κύπρου έγινε δεκτό στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, ως μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Πρασίνων κομμάτων και το 2004 συμμετείχε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, συνιστούν την τέταρτη σε αριθμό ευρωβουλευτών ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτελεί φαινόμενο στην πολιτική ιστορία της Κύπρου αφού είναι το μακροβιότερο πολιτικό σχήμα από όσα ιδρύθηκαν μετά το 1976 όταν διαμορφώθηκε το μεταμακαριακό πολιτικό σύστημα της χώρας μας, με τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα από την Δεξιά μέχρι την Αριστερά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξαν πολλά πολιτικά σχήματα που έκαναν την μικρή ή πιο μεγάλη τους παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά έχουν εξαφανιστεί μέσα στο διάστημα μια δεκαετίας.

Το Κίνημα Οικολόγων, αντίθετα, μετρά ήδη σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής και όλες οι ενδείξεις και οι οιωνοί προβλέπουν ότι θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να προσφέρει στον τόπο και στο λαό με την ίδια συνέπεια, καθαρότητα θέσεων και πράξεων, αγωνιστικότητα και τιμιότητα.

Τα 28α γενέθλια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτελούν την εμβληματική αφετηρία για την μεγάλη μάχη των πολλαπλών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου.

Μετά το πρόσφατο καταστατικό συνέδριο, το έκτακτο εκλογικό συνέδριο και τις Επαρχιακές Συνελεύσεις που ακολούθησαν, το Κίνημα προετοιμάζεται εντατικά για το Πολιτικό Συνέδριο (9 Μαρτίου 2024) όπου αναμένεται να εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί το μανιφέστο των πολιτικών θέσεων εν όψει των Ευρωεκλογών. Σημειώνεται ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμμετείχε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Διευρυμένο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος όπου εγκρίθηκε το Μανιφέστο των Πρασίνων για τις Ευρωεκλογές με αναφορά στο Κυπριακό (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά).

Αμέσως μετά το Πολιτικό Συνέδριο θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές.

Ο στόχος μας και σε αυτή την εκλογή μάχη είναι να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον λαό και στον τόπο. Να βάλουμε πρώτο τον άνθρωπο και την φύση. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων και της φύσης και ότι η πατρίδα μας μπορεί να ελπίζει σε ένα αύριο, καλύτερο από το σήμερα.

Το σήμερα της κλιματικής κρίσης που απειλεί την ανθρωπότητα, της περιβαλλοντικής κρίσης που καταστρέφει το περιβάλλον, της κοινωνικής αδικίας που οδηγεί τους απλούς ανθρώπους στην δυστυχία, των πολέμων, της πείνας και της καταπίεσης που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά, μπορεί να αλλάξει.

Δεν είναι όλα μαύρα. Υπάρχει ελπίδα. Εμείς αλλάζουμε το μαύρο, με το πράσινο της ελπίδας.