Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψή της βίας κατά των γυναικών, μας υπενθυμίζει την παγκόσμια διάσταση αυτού του προβλήματος και αποτελεί μία ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει προβληματισμός σε σχέση με τα δεδομένα που αφορούν την δική μας κοινωνία.

Η επιλογή της ημερομηνίας της 25ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία, έχει καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδερφών Mirabal, το 1960, πολιτικών ακτιβιστριών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς του δικτάτορα Trujillo στη Δομινικανική Δημοκρατία.

Η βία κατά των γυναικών δυστυχώς έχει πολλά πρόσωπα. Υπάρχουν πολλές – εμφανείς ή αφανείς – μορφές κακοποίησης (σωματική, σεξουαλική, λεκτική/ ψυχολογική, οικονομική κ.α.) και διάφορα είδη βίας (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.), που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

Στην Κύπρο τολμούμε να πούμε πως έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, όμως παρατηρούμε ότι είναι πολλά εκείνα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Ιδιαίτερα τώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο είχαμε ραγδαία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και της βίας κατά των γυναικών.

Αύξηση παρατηρείται και στα περιστατικά των γυναικοκτονιών, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν δολοφονηθεί 13 γυναίκες που βίωναν το «τέρας» της βίας από τον σύντροφο τους. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να εντοπίζουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές και να δρουν άμεσα πριν να είναι πολύ αργά. Η σωστή διαπαιδαγώγηση στα κορίτσια και αγόρια από το σχολείο, τους γονείς και κοινωνιολόγους είναι άκρως απαραίτητη για να αποφευχθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Θεωρούμε ότι η εμπέδωση των όρων πραγματικής ισότητας των φύλων θα άρει πολλές από τις αδικίες σε όλα τα επίπεδα και θα αποτελέσει στέρεη βάση για το καθοριστικό βήμα στην υπέρβαση των έμφυλων διακρίσεων.