Γραπτή Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη
Μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Εκατόν εξήντα επτά (167) χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση των εργαζομένων γυναικών στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη και σαράντα εννιά (49) χρόνια μετά την ανακήρυξη της 8ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών παραμένει ένα επίκαιρο και σημαντικό ζήτημα.

Σε μια εποχή όπου τα πάντα εξελίσσονται με τρομερά γοργούς ρυθμούς, τα δικαιώματα των γυναικών παραμένουν μια τεράστια πρόκληση για την κοινωνία. Η εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, η καταπολέμηση του έμφυλου χάσματος αμοιβών και συντάξεων, η ισότητα στο χώρο εργασίας, η ενίσχυση των δομών υγείας και υπηρεσιών φροντίδας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ισότητα στην εξουσία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστριών, η καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η ενδοοικογενειακή βία, είναι μόνο μερικά από τα πολλά ζητήματα που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σήμερα.

Φέτος, στην παγκόσμια ημέρα για την γυναίκα, η σκέψη μας αφιερώνεται στην γυναίκα της Παλαιστίνης. Στρέφουμε το βλέμμα μας και απλώνουμε χέρι αλληλεγγύης στην μάνα Παλαιστίνια γυναίκα που προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά της από τους φονικούς βομβαρδισμούς, την πείνα και την προσφυγιά.

Τη δεδομένη στιγμή ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Μπορεί μέσα σε όλη την τρεχάλα να επιλέξει να αμφισβητήσει τη μεροληψία και την ανισότητα των φύλων, διότι τη θεωρεί όχι και τόσο επείγουσα. Μπορεί όμως και να επιλέξει να δει κατάματα, πως αρκετές από τις καθημερινές προκλήσεις θα έβρισκαν την λύση τους αν η κοινωνία ήταν δομημένη ισότιμα και ισόνομα. Η ισότητα των φύλων δεν είναι απλώς ένα ηθικό αίτημα, αλλά ένα αναπόσπαστο στοιχείο για την ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών. Στην καρδιά της ισότητας βρίσκεται η ανάγκη για δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες σε κάθε τομέα της ζωής.

Από την μάνα που μεγαλώνει τις επόμενες γενιές, την εργάτρια που διεκδικεί ίσες ευκαιρίες και δίκαιη αμοιβή, την φίλη που προσφέρει ανιδιοτελή στήριξη, μέχρι την πολιτικό που αγωνίζεται για την εκπροσώπηση και την ενσωμάτωση της γυναικείας φωνής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, κάθε ρόλος είναι κρίσιμος στην πορεία προς μια πιο ισότιμη κοινωνία.

Η διαδρομή προς την πλήρη ισότητα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, αγώνας, και διάλογος για να εξασφαλιστεί ότι κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως του ρόλου της στην κοινωνία, μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια, ασφάλεια, και ισότητα. Η παρουσία της στα κέντρα λήψεως αποφάσεων δεν ενισχύει μόνο τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά συμβάλλει και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή.