Ένα 3χρονο παιδί τραυματίστηκε στο διαμέρισμα που διαμένει από αγριόγατα Σαβάνας και νοσηλεύεται σε κλινική στη Λεμεσό. Οι αγριόγατες αυτές αποτελούν διασταύρωση οικόσιτης γάτας και της αφρικάνικης αγριόγατας Σερβάλ. Πρόκειται για μια γάτα που φθάνει το ένα μέτρο, είναι πολύ μεγαλύτερο από μια συνηθισμένη γάτα και δεν είναι οικόσιτο κατοικίδιο συντροφιάς.

Η επίθεση σε μικρό παιδί από αγριόγατα Σαβάνας φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη νομικού πλαισίου όσον αφορά την εισαγωγή άγριων ζώων στην Κύπρο ως κατοικίδια ή για έκθεση σε ιδιωτικούς ή δημόσιους ζωολογικούς κήπους.

Ο Χάρης Ιωσηφίδης, συντονιστής της Επιτροπής Νομικών του Κινήματος ανέφερε πως «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως η εισαγωγή άγριων ζώων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την σωματική ακεραιότητα ανυποψίαστων πολίτων όσο και των ζώων που βρίσκονται εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται επιθετικά.

Επιπλέον, οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται από μια πιθανή διαφυγή άγριων ζώων είναι μεγάλοι, όχι μόνο ως προς την ασφάλεια της τοπικής πανίδας και χλωρίδας μας αλλά και ως προς την ασφάλεια των ανθρώπων.

Αναμένουμε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Περιβάλλοντος αλλά και το Τμήμα Τελωνείου να εξετάσουν το εν λόγω περιστατικό με κάθε σοβαρότητα και να προχωρήσουν άμεσα στην επανεξέταση του θέματος της εισαγωγής άγριων ειδών στην Κύπρο το συντομότερο, για να προλάβουμε τα χειρότερα.»