Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα κληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς – όπως είναι γνωστό ήδη σε εμάς εδώ στην Κύπρο – ο σεβασμός που επιδεικνύει σε ειδικές ζώνες διατήρησης, ζώνες ειδικής προστασίας και περιοχές εντός του δικτύου Natura 2000, είναι από ελλειμματικός, ως ανύπαρκτος.

Οι πρόσφατες ενέργειες της Κυβέρνησης στο θέμα του Ακάμα, αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τα περιβαλλοντικά ευαίσθητα θέματα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή. Στα μέσα Φεβρουαρίου, με ενέργειες του Κινήματος, το θέμα του Ακάμα ξανασυζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην συνεδρία εκείνη είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει κατά της Κύπρου στο Δικαστήριο της Ε.Ε. εάν η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν ελάμβανε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της χερσονήσου του Ακάμα.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Ακάμας.

Στην Αγία Νάπα μετακινήθηκε βιότοπος ο οποίος στη συνέχεια καταστράφηκε από παράνομες κατασκευαστικές εργασίες για ανέγερση πολυτελών επαύλεων των χρυσών διαβατηρίων. (Άμμος του Καμπούρη).

Στην Αλυκή Λάρνακας (Παττίχειο Πάρκο) μπήκαν οι μπουλντόζες μέσα στον οικότοπο χωρίς την εκπόνηση μελέτης εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και ειδική οικολογική αξιολόγηση.

Στον υγροβιότοπο της Άχνας η έλλειψη επαρκών μέτρων προστασίας επέτρεψε την διαρροή λυμάτων από γειτονικές κτηνοτροφικές μονάδες.

Αυτά είναι μόνο κάποια πρόσφατα παραδείγματα που είναι σε όλους γνωστά και αποδεικνύουν την εγκληματική αδυναμία των Κυπριακών αρχών να προστατεύσουν επαρκώς τους Ευρωπαϊκούς οικοτόπους.

Πλέον, η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον διαδικασιών επί παραβάσει, με την ευθύνη να βαραίνει ξεκάθαρα την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την διεξαγωγή και τρίτης διοικητικής έρευνας για τα καταστροφικά έργα στον Ακάμα που θα ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές Μαΐου, διότι οι προηγούμενες -μαθαίνουμε- είχαν ανεπάρκεια στοιχείων.

Ως Οικολόγοι, θεωρούμε προφάσεις εν αμαρτίαις τα περί ανεπάρκειας σε έρευνες, τις καθυστερήσεις σε μελέτες πορισμάτων και την ανάγκη για νέα έρευνα. Οι παραβιάσεις είναι ξεκάθαρες και τις εντόπισαν ακόμα κι από τις Βρυξέλλες.

Η καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι εσκεμμένη. Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και προσπαθεί να παρεμποδίσει την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή και τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Με την ευκαιρία, εμείς καλούμε πιο έντονα από κάθε φορά, έστω και τώρα, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα εμπλεκόμενα υπουργεία να αναθεωρήσουν άμεσα τα καταστροφικά έργα στον Ακάμα και να αποδοθούν ευθύνες σε όποιους έχουν εμπλακεί στο μεγάλο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών