Ετεροχρονισμένα ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την τροποποίηση του περί Αποβλήτων Νόμου για να εναρμονιστεί με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Αν και η Κύπρος είχε υποχρέωση να εναρμονιστεί από τον Ιούλιο του 2021, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή μόλις τον Δεκέμβριο και χρειάστηκαν 6 συνεδριάσεις για να διαμορφωθεί σωστά το τελικό κείμενο.

Δεν υπερψηφίσαμε την τροπολογία που κατέθεσε το ΔΗΚΟ και αφορούσε επιμήκυνση του χρόνου που μπορούν να διανεμηθούν στην αγορά πλαστικά μιας χρήσης, των οποίων η εισαγωγή έχει απαγορευθεί από το περασμένο καλοκαίρι, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022. Δυστυχώς, πολλοί εισαγωγείς επέλεξαν να εισαγάγουν τεράστιες ποσότητες πλαστικών μιας χρήσης εν όψη της συνολικής απαγόρευσης εισαγωγής των προϊόντων αυτών, που μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2021. Υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση τόσο από την ίδια την κυβέρνηση όσο και από τους  συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους των εισαγωγέων για την επικείμενη απαγόρευση.

Τονίζουμε πως η υπερψήφιση της τροπολογίας του ΔΗΚΟ μας εκθέτει σε κίνδυνο υποβολής ψηλών προστίμων από την Ε.Ε. Την τροπολογία υπερψήφισαν το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ. (17 ψήφοι υπέρ), ενώ την καταψήφισαν το Κίνημα, το ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ (16 ψήφοι). Δεν υπήρχε καμία αποχή. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΕΛΑΜ (30 υπέρ, εναντίον 3 (ΕΛΑΜ).

Ο εν λόγω νόμος θα φέρει θετικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών, με νέα προϊόντα στην κυπριακή αγορά δίνοντας μια χρυσή ευκαιρία για έξυπνες και νέες επιχειρηματικές δράσεις

Ο πόλεμος που γίνεται στα πλαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επειδή υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πλαστικών στη φύση. Η απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης θα διευρυνθεί και σε άλλα προϊόντα σύντομα, αναγκάζοντας μας όλους να αλλάξουμε συνήθειες για να σώσουμε την υγεία και τον πλανήτη μας.