Το Κυπριακό αποτελεί το σημαντικότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός εδώ και δεκαετίες μάχες, ωστόσο φαίνεται ότι η δύναμη των ξένων, εκμεταλλευόμενοι των τίτλο «εγγυήτρια δύναμη», καθορίζουν το πολιτικό σκηνικό, κάνουν το δικό τους «παιχνίδι», δημιουργώντας προσκόμματα χωρίς λόγο και αιτία.
Η πρόσφατη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες, κα. Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, δημιούργησε την ελπίδα στους ελληνοκύπριους ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν και πως με την εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ η ελπίδα αυτή θα γινόταν πραγματικότητα.
Ωστόσο φαίνεται να λογαριάσαμε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση εκτός από την Τουρκία αναδεικνύεται να είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει ο ημερήσιος Τύπος, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των επισκέψεων της Λουτ στις εγγυήτριες δυνάμεις με σκοπό να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, η Μεγάλη Βρετανία αντί να διευθετήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας, όπως έγινε και με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, παραπέμπει την κα. Λουτ στον υφυπουργό για θέματα Ευρώπης, Σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος ως γνωςτόν συμμετείχε και στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και ο ρόλος του χαρακτηρίστηκε ως κάθε άλλο από εποικοδομητικός. Το γεγονός αυτό αφενός προκάλεσε την αντίδραση της κας Λουτ και αφετέρου καθυστερεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα την Κυπριακή Κυβέρνηση να προβεί σε διαβήματα και διπλωματικές παραστάσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να στοχεύει στην απόφραξη της επικοινωνίας μεταξύ Ο.Η.Ε. και Μεγάλης Βρετανίας ώστε να υπάρξει το ταχύτερο διαδικασία προς τον δρόμο της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
Διερωτόμαστε πραγματικά αν η Βρετανία αισθάνεται ότι λειτουργεί ως εγγυήτρια δύναμη, όταν ως χώρα δημιουργεί προσκόμματα, βάζοντας ανούσιες τρικλοποδιές σε διαδικασίες που ήδη έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και σήμερα να βρισκόμασταν σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρόβλημα.
Βεβαίως η στάση αυτή της Βρετανίας αποτελεί και ένα ακόμα λόγο που δικαιολογεί την απόρριψη των εγγυητριών δικαιωμάτων σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.