Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού μαζί με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισκέφθηκε τις κοινότητες Πελενδρίου και Κυπερούντας.

Στη συνάντηση με τους κοινοτάρχες και μέλη των κοινοτικών συμβουλίων διαπιστώσαμε ότι οι ορεινές κοινότητες χρειάζονται άμεσα τη στήριξη του κράτους για να μπορέσουν να επιβιώσουν αλλά και να αντιμετωπίσουν προβλήματα για τα οποία έπρεπε το κράτος να μεριμνήσει εδώ και χρόνια.

Στις ορεινές περιοχές δεν υπάρχει κανένα πράσινο σημείο και η ρύπανση είναι παντού. Η κοινότητα Πελενδρίου διεκδικεί άμεσα Πράσινο Σημείο για να μπορέσει να σταματήσει η τεράστια ρύπανση που παρατηρείται από την ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών στην ύπαιθρο. Με τα σημερινά δεδομένα το Κοινοτικό Συμβούλιο αδυνατεί να αντέξει το οικονομικό κόστος διαχείρισης των αποβλήτων. Χρειάζονται επίσης υποστήριξη για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων ειδών όπως γυαλί, ελαστικά, μπάζα κλπ. Επίσης το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στα νεαρά ζευγάρια για να μπορέσουν να παραμείνουν στην κοινότητα.

Όπως σε όλες τις απομακρυσμένες Κοινότητες, το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Συνεργατικής έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τους ηλικιωμένους της κοινότητας αφού δυσκολεύονται να πάρουν τα λεφτά της σύνταξης τους.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως κομποστοποίησης, κίνητρα για χρήση φωτοβολταϊκών. Συμφωνήθηκε όπως γίνουν διαλέξεις για ενημέρωση των κατοίκων από τον πρόεδρο του Κινήματος.

Στην Κυπερούντα τα προβλήματα είναι περίπου τα ίδια με το Πελένδρι. Υπάρχει απαίτηση για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου που να εξυπηρετεί τις γύρω κοινότητες και καλύτερη υποστήριξη με τη ανακύκλωση και την υποστήριξη λειτουργίας πράσινης γωνιάς για τα ανακυκλώσιμα είδη που μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση διαχείρισης αυτών των υλικών. Υπάρχει επίσης αίτημα για την κατασκευή Λαϊκής Αγοράς στην περιοχή Καρβουνά που θα εξυπηρετεί τους αγρότες της περιοχής για να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους περαστικούς. 

Στο πλαίσιο αυτή της περιοδείας έχουμε επισκεφθεί διάφορα σημεία όπου γίνεται απόθεση υλικών τα οποία όμως λειτουργούν χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες.

Για την επίλυση των προβλημάτων έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με την Green Dot η οποία αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά, ενώ προγραμματίζεται συνάντηση με τον Επίτροπο Ορεινών περιοχών για να συζητήσουμε μαζί του πιθανές λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.