Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με τη σφαγή των δέντρων στην κλειστή λεωφόρο Μακαρίου είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές.

Εκφράζουμε έντονα τη λύπη μας και την αγανάκτηση μας για την αυθαίρετη κοπή υγιέστατων δέντρων στο κέντρο της Λευκωσίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες οι οποίες στρέφονται ενάντια στο περιβάλλον και ουδεμία σχέση έχουν με την ανάπτυξη. Η δικαιολογία ότι θα φυτευτούν νέα δέντρα με την αποπεράτωση του έργου δεν μπορεί να δίνει όλες τις απαντήσεις.

Εδώ και τρία χρόνια, φωνάζαμε για την ένταξη πρασίνου στα έργα ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου, αλλά καμία ανταπόκριση από την Εκτελεστική εξουσία.

Η αλόγιστη αποκοπή δέντρων – ειδικά εντός των πόλεων – επηρεάζει αρνητικά το μικρόκλιμα μιας περιοχής. Όλοι έχουμε πικρή πείρα για την αφόρητη ζέστη που επικρατεί στα κέντρα των πόλεων τα καλοκαίρια.

Ας τερματιστεί πλέον αυτό το έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος του πρασίνου και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι τοπικές αρχές, ας αποδείξουν ότι προωθούν πράσινες πόλεις, πάντα στη βάση της εφαρμοσμένης αειφόρου ανάπτυξης και όχι του ξεσκαρταρίσματος του πρασίνου ή όπως είδαμε και σε άλλες περιπτώσεις, της καταστροφής των πολιτιστικών μας μνημείων. 

 Βίντεο δηλώσεων: