Την κοινή διαπίστωση ότι η συνεργασία του ΔΗΚΟ με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης έχει ατονήσει, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία, ο κ. Περδίκης είπε ότι «ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει μια σειρά από επαφές, με κύριο θέμα το Κυπριακό για να διερευνήσει το πεδίο» ενόψει των επικείμενων εξελίξεων.
«Μέσα στα πλαίσια αυτά, είχαμε την χαρά να τον φιλοξενήσουμε σήμερα στα γραφεία μας. Κάναμε μια διεξοδική συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις, τις φημολογίες γύρω από το Κυπριακό. Μας ενημέρωσε για τις επαφές του και ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες σε σχέση με την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος» ανέφερε.
«Η δική μας η θέση, ως τοποθέτηση δογματική, είναι ότι απορρίπτουμε κάθε μορφή λύσης ή τη συζήτηση κάθε μορφής λύσης που θα οδηγεί στην συνομοσπονδία ή στη διχοτόμηση», είπε ο κ. Περδίκης. Ανέφερε ότι «σε αυτή τη θέση ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών παραμένουμε και εκφράζουμε την ανησυχία μας γιατί αρχίζουν να παρουσιάζονται και στην κοινή γνώμη ιδέες, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση». Ο κ. Περδίκης είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία, επίσης, με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να συζητήσουμε και τα θέματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση, να εκφράσουμε την ελπίδα ότι μέσα από το κοινωνικό πακέτο που συζητά το ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν κάποιες βασικές ανάγκες και προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία».
«Και βέβαια να εκφράσουμε και τη δυσαρέσκεια μας γιατί σε κάποιο βαθμό έχει ατονήσει η συνεργασία που είχαμε με το ΔΗΚΟ στη διεκδίκηση των συμφωνημένων θέσεων που περιλάμβανε και το πρόγραμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου», είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος. Ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε ότι θα βρούμε κάποιο τρόπο να επανέλθει αυτή η κοινή προσπάθεια σε κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις που έχουν να κάμουν με την κοινωνική πολιτική και την εσωτερική διακυβέρνηση». «Εμείς δεν είμαστε ενάντια στο να υπάρχουν μέτρα κοινωνικής αποζημίωσης. Σε καμία όπως περίπτωση δεν πρέπει αυτή η προσπάθεια να εξελίσσεται σε μια μορφή υποστήριξης των συνολικών πολιτικών της Κυβέρνησης οι οποίες παραμένουν αντικοινωνικές, αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές. Και δεν θα θέλαμε οι φίλοι από το ΔΗΚΟ να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι για την κυβερνητική πολιτική στο σύνολο της.
Δεν λέω ότι συμβαίνει αυτό, αλλά δεν θα θέλαμε να εξελιχθεί και να συμβεί κάτι τέτοιο», κατέληξε ο κ. Περδίκης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των Οικολόγων «για τη σημερινή φιλοξενία, την χρήσιμη και την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε που άγγιξε ακριβώς τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό όπου όντως βλέπουμε να μπαίνουν στο δημόσιο διάλογο και τη δημόσια συζήτηση περίεργες και πρωτόγνωρες έννοιες, όπως είναι για παράδειγμα οι χαλαρές ομοσπονδίες, οι αποκεντρωμένες ομοσπονδίες». Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε επίσης λόγο για προσπάθειες της τουρκικής πλευράς «να εντάξουν στη δημόσια συζήτηση και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τις έννοιες της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών. Γι΄ αυτό και όταν τέτοιες προσπάθειες βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ξεκάθαροι και εμείς ως ΔΗΚΟ είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν γίνονται αποδεκτές τέτοιες μορφές λύσης».
«Δεν συζητάμε λύσεις συνομοσπονδίας και δύο κρατών. Γι’ αυτό και θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμη τη σημερινή μας επαφή και συζήτηση μαζί με τους Οικολόγους καθώς θεωρούμε ότι αυτές οι επαφές, ένας δομημένος διάλογος σε ότι αφορά το Κυπριακό, πού βρισκόμαστε σήμερα και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν ενδεχομένως να διαμορφώσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες που πρέπει να υιοθετήσουμε για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα», πρόσθεσε. Σε ότι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι γεγονός πως μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι φυσικά και η τελευταία προσπάθεια για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει και συζητάμε αυτή τη στιγμή με το κυβερνών κόμμα και με τη κυβέρνηση».
«Και εμείς οφείλουμε να σημειώσουμε, με μια δόση αυτοκριτικής, ότι έχει ατονήσει κάπως η συζήτηση μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου σε ότι αφορά την προσπάθεια ανάπτυξης πρωτοβουλιών στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης», πρόσθεσε ο ίδιος. Αυτό, όπως είπε, «πρέπει να αλλάξει και εμείς είμαστε έτοιμοι και στη διάθεση φυσικά και των Οικολόγων και των υπολοίπων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για να συνδιαμορφώσουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες υπό μορφής προτάσεων πολιτικής τις οποίες θα προσπαθήσουμε και θα διεκδικήσουμε να προωθήσουμε μέσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να προσπαθήσουμε ακριβώς να επηρεάσουμε ή και να πιέσουμε έτσι ώστε να υιοθετηθούν συγκεκριμένες προτάσεις και από την ίδια την Κυβέρνηση τόσο σε ότι αφορά τον οικονομικό τομέα, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, αλλά φυσικά και σε ζητήματα που εμείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε οι Οικολόγοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία όπως είναι το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη». Επομένως, κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «σήμερα δηλώνουμε πως είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτές τις επαφές με στόχο να βρούμε αυτές τις πολιτικές προτάσεις, να αναπτύξουμε αυτές τις προτεραιότητες με στόχο να επηρεάσουμε τα πράγματα για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την κοινωνία και τους πολίτες».
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΗΦ)