Δηλώσεις κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Βοηθός Γενική Γραμματέας Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων

Εκφράζουμε την έντονη απογοήτευσή μας για τη χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας για μη ποινική δίωξη των αστυνομικών για παράλειψη εκτέλεσης καθηκόντων κατά τη διερεύνηση της εξαφάνισης γυναικών και παιδιών, στην υπόθεση Νίκου Μεταξά.

Ένας υπουργός παραιτήθηκε και ένας Αρχηγός Αστυνομίας παύθηκε, λόγω των παραλείψεων που επέτρεψαν τις άγριες δολοφονίες. Δυο χρόνια αργότερα και μετά από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το περιστατικό, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε. Άλλο ένα πόρισμα Επιτροπής που διόρισε η παρούσα κυβέρνηση, μπαίνει στα συρτάρια, γεγονός που πλήττει το λαϊκό αίσθημα για απόδοση δικαιοσύνης και αφήνει τα θύματα και τις οικογένειές τους χωρίς δικαίωση.

Στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας υπάρχει παραδοχή για «υποβόσκουσα ρατσιστική αντίληψη από κάποια μέλη της Αστυνομίας» και παραμέληση καθήκοντος ή πλημμελής εκτέλεση καθήκοντος που «ενδεχομένως να συνέδραμε στις σοβαρές συνέπειες που επήλθαν». Παράλληλα, υπάρχει οδηγία του τέως Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη 15 Αστυνομικών, ενώ ο νυν Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να αναιρέσει την προηγούμενη απόφαση και να δώσει νέες οδηγίες που εγείρουν πολλά ερωτηματικά.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και η Γενική Εισαγγελία, για ακόμη μια φορά παραμένουν εκτεθειμένες. Η χθεσινή ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας, είναι μια τραγική υπενθύμιση των κενών που εξακολουθούν να υφίστανται. Το ελάχιστο που όφειλε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τις γυναίκες και τα παιδιά θύματα, είναι η απόδοση δικαιοσύνης για την απραξία των αρχών της. Τους το στέρησαν και αυτό.