Δηλώσεις βοηθού γ.γ. της ΓΥΚΟ κας Αλεξίας Σακαδάκη

Έχοντας παρακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες, με αποτροπιασμό, τις απαράδεκτες και σεξιστικές δηλώσεις συμμετέχοντα στο ελληνικό τηλεοπτικό παιχνίδι Big Brother, που προβάλλεται σε Ελλάδα και Κύπρο, μόνο θυμό μπορεί να νιώσει κανείς.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο εν έτη 2020 να υπάρχουν και να εκφράζονται με «ελαφρά την καρδία» απόψεις που παραπέμπουν σε εποχές μεσαίωνα, μισογυνισμού και αντικειμενοποίησης της γυναίκας. Μέσα σε αυτό το απεχθές κλίμα η μόνη οδός είναι να καταδικάσουμε αυτές τις συμπεριφορές, ιδέες και νοοτροπίες και να προωθήσουμε πολιτικές και τρόπο σκέψης που να εναντιώνονται στο μίσος, τον σεξισμό και την έμφυλη βία.

Η προβολή τέτοιων απόψεων, προκαλεί ζημιά στην κοινωνία μας, καθώς – μεταξύ άλλων – προωθεί επικίνδυνα πρότυπα και συμπεριφορές, σε ολόκληρο τον πληθυσμό και κυρίως στους νέους μας. Με την ανοχή τέτοιων στάσεων, γινόμαστε συνένοχοι σε εγκλήματα όπως του Βαγγέλη Γιακουμάκη και της Ελένης Τοπαλούδη.

Ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων, μας προβληματίζει ιδιαίτερα που νέοι άνθρωποι εκφράζονται με τέτοιους τρόπους. Είναι τέτοια περιστατικά που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλος δρόμος για να διανύσουμε μέχρι την πλήρη ισότητα των φύλων και μέχρι να εξαλειφθούν αντιλήψεις που στιγματίζουν τις γυναίκες. Ακόμα, οι τοποθετήσεις που ωθούν στη βία και εμπεριέχουν ρητορική μίσους (Hate Speech) πρέπει άμεσα να απορρίπτονται, να καταδικάζονται και να εκδικάζονται, σύμφωνα πάντα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες.

Βίντεο δηλώσεων: https://youtu.be/KmUETDH4MdM