Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 08/09 στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μεταξύ του Προέδρου του Κινήματος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και της Καλλιόπης Περδίκη μαζί με αντιπροσωπεία του ΟΚΥπΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους το κύριο θέμα συζήτησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία κυρίως κατά την 2η φάση του ΓεΣΥ, τους γιατρούς και το προσωπικό με το χρόνιο πρόβλημα στελέχωσης θέσεων σε κλινικές και νοσοκομεία όπως επίσης και το πρόβλημα με τα ιατρικά απόβλητα.

Ο κύριος στόχος του ΟΚΥπΥ για αυτή τη χρονιά είναι η αυτονόμηση του οργανισμού και της υπηρεσίας ασθενοφόρων όπως και η στελέχωση των κενών θέσεων που παρουσιάζονται στον οργανισμό.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν διάφορες αδυναμίες των δημόσιων νοσοκομείων και το ζήτημα επέκτασης των ωραρίων τους κατά τις απογευματινές ώρες έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται και το απόγευμα το δημόσιο νοσοκομείο και όχι μόνο τα ιδιωτικά.

Μέσα στο πλαίσιο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων συζητήθηκαν και τα θέματα που αφορούν το λογισμικό πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί μόνο στην Επαρχία Λευκωσίας και Αμμοχώστου, αλλά και για τις προβληματικές συνθήκες περίθαλψης των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα των περιφερειακών νοσοκομείων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο Νοσοκομείο Κυπερούντας. Την ίδια ώρα αναλύθηκαν και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κυρίως στα δωμάτια διαμονής των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Θέμα συζήτησης ήταν επίσης και τα περιβαλλοντικά προβλήματα στα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα το μεγάλο πρόβλημα με τους κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία ούτε καν στους κοινόχρηστους χώρους, και το πρόβλημα που παρουσιάζεται κατά καιρούς στο νοσοκομείο Λευκωσίας με τη διαρροή πετρελαίου από σωλήνα με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να καταλήγει στη Λίμνη Αθαλάσσας.  

Από την πλευρά μας, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέσαμε ενώπιον της αντιπροσωπείας του ΟΚΥπΥ πρόταση για νευροχειρουργική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών από την Λεμεσό και την Πάφο για να μην μεταβαίνουν τα επείγοντα περιστατικά στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας. Η αντιπροσωπεία του ΟΚΥπΥ ανέφερε πως εξετάστηκε αυτό το ζήτημα αλλά αφορά μεγάλο κονδύλι η δημιουργία νευροχειρουργικής πτέρυγας στη Λεμεσό γι’ αυτό και αποφασίστηκε όπως παραμείνει ως έχειν προς το παρόν.

Πέραν τούτου, οι κτηριακές υποδομές ήταν ακόμη ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Ειδικότερα οι υποδομές στην πτέρυγα της ψυχικής υγείας οι οποίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση κάνοντας ακόμα δυσκολότερη τη διαβίωση για τους ασθενείς. Συζητήθηκε ωστόσο και το πρόβλημα που παρουσιάζεται με την καθαριότητα στην καρδιολογική εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ κ. Μάριος Παναγίδης αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον οργανισμό και ανέφερε πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα αντιμετωπιστούν αρκετά από αυτά, ούτως ώστε να κυλήσουν ομαλά οι εργασίες και η χρονιά για τον οργανισμό.

συνεδρία 1συνεδρία 1συνεδρία 1συνεδρία 1