Το θέμα της δημιουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου της Τουρκίας συζητήθηκε χθες Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, με το κύριο ερώτημα να αφορά το ποια μέτρα λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως προς την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών ανέγερσής του, αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από την λειτουργία του.

Η ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου προκύπτει από το γεγονός ότι τοποθετείται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, η οποία είναι κοντά σε πολεμικές ζώνες, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος της τρομοκρατίας, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Επεσήμανε, μάλιστα, την απειρία της Τουρκίας ως προς την διαχείριση και λειτουργία πυρηνικού σταθμού. Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του ως προς τον βαθμό της προετοιμασίας του τουρκικού κράτους και των υπηρεσιών του για αυτό τον σκοπό, φέρνοντας ως παράδειγμα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε μέχρι και η έμπειρη Ιαπωνία, με τον σταθμό του Φουκουσίμα. Παράλληλα υπάρχει και ο κίνδυνος με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων αλλά και τη διακίνηση ραδιενεργών υλικών κοντά σε μια περιοχή που η τρομοκρατία και οι πόλεμοι έχουν φέρει πολλές καταστροφές.

Κατά την συζήτηση, υπογραμμίστηκαν πιθανά προβλήματα που άπτονται της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων από τον σταθμό του Άκκουγιου, καθώς και της αύξησης της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού. Με ικανοποίηση διαπιστώθηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σε ισχύ δύο σχέδια διαχείρισης πιθανών δυσάρεστων επιπτώσεων, το «ΗΛΕΚΤΡΑ», στο οποίο εμπλέκονται 25 υπηρεσίες του κράτους και το «ΖΗΝΩΝ», με την Πολιτική Άμυνα να έχει ρόλο και στα δύο αυτά σχέδια δράσης. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν τακτικά ελέγχους στο βρόχινο νερό και στον αέρα, για πιθανές διαρροές ραδιενέργειας, ενώ στόχος είναι ο περαιτέρω εξοπλισμός με εξειδικευμένα όργανα που θα πραγματοποιούν μετρήσεις.

Ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενημερωθεί το κοινό για τους πιθανούς κινδύνους, όπως προέκυψε από τα λεγόμενα των εκπροσώπων των αρμοδίων υπηρεσιών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, αυτό απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, για αποφυγή πανικού. Στόχος είναι, σε μια μελλοντική ενημερωτική εκστρατεία, να εμπλακούν ειδικοί, όπως προβλέπεται από τα σχέδια δράσης.