Πυρκαγιές αποτελούν εθνικό κίνδυνο

Οι διαδοχικές φωτιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύουν το μέγεθος των κινδύνων που απειλούν την πατρίδα μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι κίνδυνοι μεγεθύνονται και σε συνδυασμό με τις διαχρονικές αδυναμίες, τις παραλείψεις μας και τις επικρατούσες πρακτικές «ανάπτυξης». Δύο μόνο παραδείγματα: Ερήμωση υπαίθρου, εγκατάλειψη καλλιεργειών σε συνδυασμό με την εντεινόμενη ξηρασία πολλαπλασιάζουν την καύσιμη ύλη και συνεπακόλουθα την ταχύτητα της φωτιάς.

Μεμονωμένη κατοικία, μεταφορά ηλεκτρικών καλωδίων, σπατάλη πόρων, δραστηριότητες σε  οικίες που δεν έπρεπε να υπάρχουν, διάσπαση πυροσβεστικών δυνάμεων για τη σωτηρία μεμονωμένων κατοικιών.

Το ζήτημα των εμπρησμών είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Φαίνεται ότι η  δυνατότητα «ανάπτυξης» παντού, σύμφωνα με το επικρατών μοντέλο, αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους εμπρηστές. Η πολιτεία παράλληλα με τη μηδενική ανοχή στους εμπρηστές οφείλει να προσανατολιστεί σε ένα άλλο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Μία άλλη πτυχή απωλειών αποτελούν τα ζώα. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κάνει έκκληση σε περίπτωση εκκένωσης περιοχών, οι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ζώα να μεριμνούν να τα απομακρύνουν. Έχουμε πληροφορίες για σκύλο που κάηκε ζωντανός επειδή ήταν δεμένος. Το παράνομο δέσιμο ζώων και ο περιορισμός τους μέσα σε κλουβιά αποτελεί συνταγή για να καίγονται ζωντανά.

Τέλος, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και το σεβασμό μας στους ανθρώπους που στελεχώνουν τις επαγγελματικές και τις εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης,  που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση ρίχνονται στη μάχη της πυρόσβεσης κάθε φορά.

Αποτελεί χρέος, προς όλο αυτό τον κόσμο, τόσο της πολιτείας όσο και του κάθε πολίτη ξεχωριστά και αναλογικά, να συμβάλουν στο περιορισμό της εκδήλωσης των πυρκαγιών.