Η ευαισθησία που προκάλεσε στην Κυπριακή κοινή γνώμη η μεγάλη καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αττική, ανάγκασε επιτέλους την Κυπριακή Κυβέρνηση να παραδεχθεί τα λάθη, παραλείψεις και κενά στο σύστημα πυροπροστασίας και να ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να κάνει, ότι έπρεπε να είχε κάνει από καιρό.

Αφού άφησε να αποσαθρωθεί και αποστεωθεί Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών, τώρα σπεύδει για τις απαιτούμενες ενέργειες που πριν από δύο χρόνια είχε υποδείξει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις πυρκαγιές Αργάκας – Σολιάς.

Εμείς είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης να βοηθήσουμε στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της πύρινης καταστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάσαμε και προωθήσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο προτάσεις νόμου, τις οποίες ζητήσαμε να ψηφίσει η Ολομέλεια πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Αφορούσαν πρώτον στη σταδιακή απαγόρευση της καύσης κλαδεμάτων και ποκαλαμιών (καψαλίσματα) και στην υποχρεωτική δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και εκτός των δασικών περιοχών.

Η πλειοψηφία των κομμάτων ανέστειλε την ψήφιση και των δύο προτάσεων νόμου, παρά το γεγονός ότι στην ψήφιση τους συμφωνούσε η Νομική Υπηρεσία και οι κρατικές υπηρεσίες.

Δυστυχώς, στα λόγια όλοι μιλούν για σχεδιασμό και δράση για αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στην πράξη όμως λίγοι έχουν την πολιτική τόλμη να πάρουν αντιλαϊκές εκ πρώτης όψεως αποφάσεις, που εν ώρα της πύρινης κρίσης, θα αποβούν σωτήριες για τη φύση και τον άνθρωπο.