Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της προστασίας του Ακάμα και ιδιαίτερα το υπουργικό διάταγμα που επεκτείνει την απαγόρευση της προσέγγισης σκαφών στον κόλπο της Λάρας, αλλά και την είδηση ότι επιτέλους θα τεθεί έλεγχος στην είσοδο των τροχοφόρων στη χερσόνησο του Ακάμα.

Αυτό που μας ανησυχεί όμως είναι ότι καθ’ ον χρόνο γίνονται αυτές οι εξαγγελίες, τα αυθαίρετα κέντρα αναψυχής και οι κατοικίες εντός της περιοχής προστασίας, δεν κατεδαφίζονται.

Αυτό αποτελεί πρόκληση και μια απευθείας αμφισβήτηση της ικανότητας της πολιτείας να εφαρμόσει μέτρα προστασίας στον Ακάμα. Όταν δεν μπορεί να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα, πώς θα μπορέσει να βάλει τάξη στην αυθαίρετη πρόσβαση;

Εννοείται ότι τα αυθαίρετα αυτά αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς μέσα στον προστατευόμενο βιότοπο. Παράλληλα με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι μια μάστιγα που καταστρέφει τη χερσόνησο του Ακάμα, που είναι οι τετράτροχες μοτοσυκλέτες, σχεδιάζεται να νομιμοποιηθεί.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι στις χρεώσεις εισόδου στην προστατευμένη περιοχή που δημοσιεύτηκαν στον τύπο, αναφέρεται και η τιμή εισόδου για τετράτροχες μοτοσυκλέτες.

Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: Προστασία της χερσονήσου του Ακάμα με τετράτροχες μοτοσυκλέτες δεν μπορεί να συνυπάρξει. Είναι ασύμβατες δραστηριότητες και οι αρμόδιοι / αναρμόδιοι που σχεδιάζουν αυτά τα τραγελαφικά, πρέπει να αλλάξουν άποψη αμέσως.