Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ημέρα που η Ελληνική Χούντα κατέπνιξε την εξέγερση της νεολαίας στο Πολυτεχνείο. Με απαράμιλλο σθένος οι ηρωικοί φοιτητές αντιτάχθηκαν απέναντι στο φασισμό και τη βία. Η επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, αποτελεί την κορυφαία πράξη αντίστασης του Ελληνικού λαού κατά της φασιστικής χούντας.

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η χούντα των Αθηνών είχε εκείνη την εποχή δημιουργήσει στην Κύπρο την ΕΟΚΑ Β η οποία με τη δράση της δημιούργησε συνθήκες διχασμού. Ήταν η χούντα των Αθηνών που οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα του 74 το οποίο στάθηκε η αφορμή για την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Το φασιστικό καθεστώς της χούντας των Αθηνών εναντίον του οποίου εξεγέρθηκαν οι φοιτητές του πολυτεχνείου φέρει τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της Κύπρου του 1974.

Οφείλουμε να θυμόμαστε και να ξέρουμε την ιστορία μας,  ιδιαίτερα τώρα που οι νοσταλγοί του φασιστικού καθεστώτος της Χούντας και οι ομοϊδεάτες των συνταγματαρχών παρουσιάζονται ως λαϊκοί σωτήρες και ως υπερασπιστές της πατρίδας μας, προβάλλοντας τις νεοφασιστικές ιδέες και παρασύροντας σημαντική μερίδα του λαού μας. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κυπριακού λαού, στο ζήτημα της μισαλλοδοξίας, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, και του νεοφασισμού που πρεσβεύουν και προωθούν τα ακροδεξιά κινήματα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών οργανώθηκε η παράσταση του έργου «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ. στο κατάμεστο θέατρο Ανεμώνα. Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης.

Αύριο Κυριακή 17/11 στις 11.00 π.μ. ημέρα μνήμης της εξέγερσης του πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα, διοργανώνεται μια μικρή τελετή κατάθεσης  στεφάνου στο μνημείο Γεώργιου Τσικουρή, του Κύπριου Αγωνιστή που σκοτώθηκε το 1970 στην Αθήνα, καθώς προετοίμαζε βομβιστική επίθεση κατά της Χούντας. Στην εκδήλωση θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασια Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης.

Τα μέλη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα διανέμουν ενημερωτικό αντιφασιστικό υλικό σε όλες τις πόλεις. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, θα βρίσκεται αύριο στην οδό Λήδρας μαζί με αντιπροσωπεία του Κινήματος, όπου θα διανέμουν το ενημερωτικό υλικό (επισυνάπτεται).

Καλούμε τον Κυπριακό λαό αυτές τις μέρες μνήμης να αναλογιστεί πόσο κακό, πόνο και συμφορά έφεραν στην Κύπρο(χούντα, πραξικόπημα, εισβολή), άλλα και στο παγκόσμιο, η επικράτηση των ιδεών του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.

Σε ένα κόσμο γεμάτο με νέες κοινωνικές και απειλητικές προκλήσεις δεν αρκεί βέβαια η μνήμη ή η καταδίκη για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του νεοφασισμού.

Απαιτείται δράση και αντιπρόταση, αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας και απαντήσεις στις μεγάλες και δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών.

 ΔΕΝ_ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ_ΜΕ_ΤΟΝ_ΦΑΣΙΣΜΟ.docx

11:00 Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Γεώργιου Τσικουρή στην Λεωφόρο Στασίνου μετά το Πάρκο του Δήμου Λευκωσίας.

**Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης θα απευθύνει χαιρετισμό.