Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αφού μελέτησε τα σχέδια της Ιεράς Μητρόπολης Κύκκου για την ενιαία ανάπτυξη στην περιοχή του Δήμου Έγκωμης (τεμάχιο 879 Φ/Σχ 21/53 Ε2 που περιβάλλεται από τις λεωφόρους Γρ. Διγενή, Αρχαγγέλου, Μακεδονίας και Ν. Κρανιδιώτη, Αβρααμίδη) εκφράζει την έντονη διαφωνία του και ζητά από όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές αλλά και από τον Μητροπολίτη Κύκκου κκ Νικηφόρο να τροποποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον δήμο Έγκωμης και το Τμήμα Περιβάλλοντος να οργανώσουν δημόσια ακρόαση – όπως προνοεί και η νομοθεσία 102(Ι)/2018 για σχέδια/ή προγράμματα ανάπτυξης – όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες του Δήμου Έγκωμης -και όχι μόνο- να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διαφωνούμε εξ αρχής με την λογική του προτεινόμενου σχεδίου ανάπτυξης (master plan). Θεωρούμε ότι η δυτική Λευκωσία που στερείται ενός μεγάλου ανοικτού χώρου πρασίνου δεν χρειάζεται ακόμα ένα ξενοδοχείο, πολυκατοικίες με διαμερίσματα, γραφεία και show rooms.

Η δυτική Λευκωσία χρειάζεται περισσότερους ανοικτούς χώρους ελεύθερου πρασίνου – όπως ήταν και η αρχική πρόταση του Τμήματος Δασών – και δημόσιους χώρους αναψυχής κι όχι περισσότερο μπετόν και άσφαλτο.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο χώρο περιλαμβάνεται ο δεύτερος σε μέγεθος ελαιώνας της Δ. Λευκωσίας. Είναι κρίμα να καταστραφεί. Υπολογίζεται ότι πέραν των 650 ελιών θα ξεριζωθούν, μεγάλα αιωνόβια κυπαρίσσια (40) και εκατοντάδες άλλα δέντρα θα καταστραφούν με την ολοκλήρωση των έργων του master plan.  Ένα ολόκληρο δάσος από δέντρα θα καταστραφεί με την εφαρμογή των υπό εξέταση σχεδίων για οικιστική, τουριστική, εμπορική, γραφειακή χρήση και για χρήση αναψυχής και εκπαίδευσης όπως προνοεί το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (φωτογραφίες από την μελέτης της ALA planning).

Η θέση και πρόταση του Κινήματος Οικολόγων είναι να επανεξεταστούν τα σχέδια ώστε να διατηρηθεί ο ελαιώνας  και να αναπτυχθεί ο χώρος ως δημόσιος ανοικτός χώρος πρασίνου

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και να επιτρέψουν να εκφραστούν όλες οι απόψεις στα πλαίσια της διαδικασίας της δημόσιας ακρόασης.