Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που η ελληνική Χούντα κατέπνιξε την εξέγερση της νεολαίας στο Πολυτεχνείο. Με απαράμιλλο σθένος, οι ηρωικοί φοιτητές, αντιτάχθηκαν απέναντι στο φασισμό και τη βία. Η επέτειος της εξέγερσης του πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, αποτελεί την κορυφαία πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της φασιστικής χούντας.

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η χούντα των Αθηνών είχε εκείνη την εποχή δημιουργήσει στην Κύπρο την ΕΟΚΑ Β’ η οποία με τη δράση της δημιούργησε συνθήκες διχασμού. Ήταν η χούντα των Αθηνών που οργάνωσε και εκτέλεσε το πραξικόπημα του ‘74 το οποίο στάθηκε η αφορμή για την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Το φασιστικό καθεστώς της χούντας των Αθηνών εναντίον του οποίου εξεγέρθηκαν οι φοιτητές του πολυτεχνείου φέρει τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της Κύπρου του 1974.

Καλούμε τον κυπριακό λαό αυτές τις μέρες μνήμης να αναλογιστεί πόσο κακό, πόνο και συμφορά έφεραν στην Κύπρο(χούντα, πραξικόπημα, εισβολή), άλλα και στο παγκόσμιο, η επικράτηση των ιδεών του φασισμού και της μισαλλοδοξίας.

Σε ένα κόσμο γεμάτο με νέες κοινωνικές και απειλητικές προκλήσεις δεν αρκεί βέβαια η μνήμη ή η καταδίκη για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του νεοφασισμού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως απαιτείται δράση και αντιπρόταση, αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων και της κοινωνίας και απαντήσεις στις μεγάλες και δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών.