Με στόχο την εφαρμογή της φιλοσοφίας περιβαλλοντικής πολιτικής για τη διαχείριση των δέντρων επί των πεζοδρομίων, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε κοινή συνεδρία στις 18/10/2018 κατέληξαν σε κώδικα πρακτικής για τη διαχείριση των δέντρων στα πεζοδρόμια και καλούν την Ένωση Δήμων και κοινοτήτων να τον υιοθετήσει.

Το μνημόνιο αυτό καταγράφει ότι τα πεζοδρόμια αποτελούν κοινόχρηστο χώρο με κύριο λόγο ύπαρξης την προσφορά ασφαλούς χώρου διακίνησης πεζών και ιδιαίτερα των εμποδιζόμενων ατόμων, των ατόμων με αναπηρίες και των ατόμων σε τροχοκάθισμα. Επίσης, τα δέντρα αποτελούν σημαντικό στοιχείο στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον για  τη διακίνηση των ανθρώπων στα πεζοδρόμια. Προτεραιότητα όμως έχει η προστασία της ασφαλούς διακίνησης πεζών και ιδιαίτερα των εμποδιζόμενων ατόμων, των ατόμων με αναπηρίες και των ατόμων σε τροχοκάθισμα.

Αύριο, Σάββατο 08/16/19 η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δια του Προέδρου του κ. Γιώργου Περδίκη, θα παραθέσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στις 11:00 το πρωί στα γραφεία του ΟΠΑΚ (28ης Οκτωβρίου Αρ. 20, 2012, Στρόβολος) με σκοπό τη δημόσια προβολή του συμφωνημένου κώδικα πρακτικής, η εφαρμογή του οποίου αποτελεί ένα αρμονικό συνδυασμό της προστασίας του περιβάλλοντος με την προστασία και την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων στα πεζοδρόμια.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ_ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ_ΟΠΑΚ_ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ_ΓΙΑ_ΔΕΝΤΡΑ_ΣΕ_ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ_10_1_19.pdf