Με μία σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε για το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Μετά από χρόνια προσπάθειας του Κινήματος και του προέδρου κ. Γιώργου Περδίκη πέρασε από τη Βουλή η πρότασή μας για αποκοπή των υπερβολικών επιδομάτων τηλεφώνου, φιλοξενίας και παραστάσεως κρατικών αξιωματούχων.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων στη Βουλή πέρασε η πρόταση μας – έστω και με ισχνή πλειοψηφία – για αποκοπή του επιδόματος τηλεφώνου για τους γενικούς διευθυντές και διευθυντές των υπουργείων (περίπου 45 ευρώ το μήνα), και αποκοπή του 10% των επιδομάτων για έξοδα παραστάσεως και φιλοξενίας των βουλευτών και άλλων αξιωματούχων. Εμείς πάντα λέγαμε ότι σε περίοδο κρίσης αυτά τα επιδόματα ήταν προκλητικά.

Ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να ήταν περισσότερο δίκαιος για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Επίσης πιστεύουμε ότι υπήρχαν περιθώρια η Κυβέρνηση να εντάξει περισσότερα στοιχεία της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης.

Δυστυχώς ο προϋπολογισμός, όπως τόνισε και ο κ. Περδίκης κατά την ομιλία του, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επιδιώκεται η επαναδημιουργία μιας οικονομίας βασισμένης ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, μιας οικονομίας που θα είναι για πάντα εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες και θα ευνοεί πάντα την ίδια οικονομική και κομματική νομενκλατούρα.

Θα θέλαμε η Κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού να δώσει ελπίδα και νέα κατεύθυνση. Να επενδύσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, βασιζόμενη εξίσου στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλ. τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη βιοτεχνία, την εναλλακτική παραγωγή ενέργειας κ.ο.κ. και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών και των τραπεζών.