Με την πρόσφατη παραδοχή των αρμοδίων ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ότι ούτε το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τον Συνεργατισμό έχει αξιοποιηθεί, επανέρχεται ο προβληματισμός για το θεσμό των ανεξαρτήτων ερευνητικών επιτροπών.

Θυμίζουμε ότι ο τέως βουλευτής του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης είχε καταθέσει το 2019 πρόταση νόμου που αφορά τα πορίσματα των ερευνητικών επιτρόπων ώστε αυτά να καθίστανται δεσμευτικά με παύση όλων των εμπλεκόμενων αξιωματούχων. Δυστυχώς η πρόταση νόμου παραμένει καλά κλεισμένη στα συρτάρια της Βουλής παρά την επανακατάθεση της από τη Βουλέυτρια του Κινήματος κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου στις 22 Απριλίου 2022.

Εάν ζητούμε πάταξη της διαφθοράς στην Κύπρο πρέπει να το δείχνουμε με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια. Μια καλή αρχή θα ήταν επιτέλους να ανασυρθεί η πρόταση από τα συρτάρια και να τεθεί ως θέμα συζήτησης το συντομότερο. Δεν είναι τυχαίο που κανένα πόρισμα Ερευνητικής Επιτροπής δεν έγινε αποδεκτό από τους εκάστοτε κυβερνώντες και δεν αποδόθηκε ποτέ ευθύνη σε αυτούς που τους αναλογεί παρά τις σχετικές συστάσεις των πορισμάτων των εκάστοτε ερευνητικών επιτροπών.

Η εν λόγω πρόταση νόμου προνοεί πως: «Σε περίπτωση που τα ευρήματα της έρευνας της ερευνητικής επιτροπής και το πόρισμά που καταγράφεται στην έκθεση καταλογίζουν ευθύνες σε υπουργό, δημόσιο υπάλληλο ή πρόσωπο που εργοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή στη δημόσια υπηρεσία, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα το διορίζον όργανο υποχρεούται να προχωρήσει στην παύση του προσώπου αυτού».

Είναι μείζονος σημασίας η Βουλή να ψηφίσει την πρόταση νόμου των Οικολόγων για ενίσχυση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών ώστε να παύονται οι πολιτικοί υπεύθυνοι όταν το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής καταλήγει να αποδίδει ξεκάθαρα τις ευθύνες όπως π.χ. στην περίπτωση του πορίσματος της ερευνητικής για τον Συνεργατισμό, των «χρυσών διαβατηρίων» κ.ο.κ.

Αν τα πορίσματα των ερευνητικών επιτροπών δεν θα γίνονται σεβαστά, τότε γιατί δημιουργούνται οι εν λόγω επιτροπές; Για να καθησυχάζονται οι αντιδράσεις στην αναμονή της έκδοσης του πορίσματος ή μέχρι να ξεχαστούν από τη κοινωνία;