Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο της πώλησης της περιουσίας της ιστορικής σχολής Μελκονιάν στη Λευκωσία από Αμερικανικά συμφέροντα.

Είχαμε διατυπώσει τότε έντονη ανησυχία και προβληματισμό έναντι των πληροφοριών ότι επίκειται η πώληση της ιδιοκτησίας του Ινστιτούτου Μελκονιάν στη Λευκωσία σε μεγάλο επιχειρηματία προκειμένου να την αξιοποιήσει εμπορικά οικοδομώντας πολυώροφα κτίρια γραφείων και συγκρότημα κατοικιών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό για την πρωτεύουσα καθώς ένας πνεύμονας πρασίνου, που συνδέεται άμεσα με ένα ιστορικό κτίριο και πολιτιστικό ίδρυμα, θα χαθεί.

Λόγω των ενεργειών του Κινήματος και της Αρμενικής διασποράς στην Κύπρο, το δάσος και το κτίριο του Μελκονιάν έχουν κηρυχθεί ως διατηρητέα.

Ως Κίνημα Οικολόγων δια του βουλευτή και Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη κατά καιρούς προβήκαμε σε σειρά διαβημάτων, όπως η εγγραφή θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και η εγγραφή ερωτήσεων.

Το θέμα φαίνεται να επανέρχεται με την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας κ. Ararat Mirzoyan, ο οποίος ευχήθηκε να εξευρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του Κέντρου, προς όφελος τόσο της Αρμενίας όσο και της Κύπρου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί για ακόμα μια φορά την Κυπριακή Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και να εξετάσει την έκκληση της Αρμενίας για επαναλειτουργία του Μελκονίαν, εμποδίζοντας έτσι οριστικά τους όποιους άλλους σχεδιασμούς που θα επιφέρουν αρνητικές πολυεπίπεδες επιπτώσεις.