Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της κατεχόμενης Λεύκας κατά των σχεδίων της Hellenic Copper Mines για επαναλειτουργία του μεταλλείου στο Μαυροβούνι.

Οι κάτοικοι της περιοχής και ο περιβαλλοντικός σύλλογος Λεύκας οργάνωσαν χτες 5η Ιουνίου Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της CMC (Cyprus Mines Corporation).

Οι κάτοικοι και ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Δικοινοτική Επιτροπή για το Περιβάλλον ότι στηρίζουν  τα σχέδια της HCM για επαναλειτουργία του μεταλλείου με στόχο την επεξεργασία των χιλιάδων τόνων αποβλήτων που έχουν συσσωρευτεί από τις δεκάδες χρόνια μεταλλευτικής δραστηριότητας με στόχο την παραγωγή χρυσού. Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής είχε επισκεφθεί το 2019 την περιοχή, είχε επαφές με τον τοπικό περιβαλλοντικό σύλλογο και περιόδευσε στους μεγάλους σωρούς των αποβλήτων σε διάφορα σημεία της περιοχής. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής αδιαφορίας των εταιρειών που δεν είχαν (και δεν έχουν) ιδιαίτερη έγνοια για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Έχουμε λοιπόν ιδίαν αντίληψη για το πρόβλημα και την ανάγκη διαχείρισης των σωρών μεταλλευτικών αποβλήτων από μια αξιόπιστη αρχή. Δεν εμπιστευόμαστε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία και οι αρχές του ψευδοκράτους έχουν αυτή τη δυνατότητα. Υπενθυμίζουμε την περίπτωση του μεταλλείου στον Μαθιάτη όπου η ίδια εταιρεία με τις ευλογίες της κυπριακής κυβέρνησης προσπάθησε να λατομεύσει το αρχαίο μνημείο του Στρογγυλο, με τις στοές, τα καμίνια και το ενδιαίτημα των νυχτερίδων. Ήταν η συγκροτημένη αντίδραση του Οικολογικού κινήματος και των ομάδων πρωτοβουλίας που  απέτρεψε την καταστροφή.

Οι κάτοικοι της Λεύκας δικαιολογημένα ζητούν διαφάνεια. Ζητούν εγγυήσεις για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της εταιρείας και για την διακίνηση των φορτηγών. Ανησυχούν δικαιολογημένα για την σκόνη και τον θόρυβο που θα δημιουργηθεί από τα έργα. Ζητούν επίσης εγγυήσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών.

Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των περιβαλλοντιστών της περιοχής.  Ζητούμε να αναλάβει ανεξάρτητος φορέας την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών και τον έλεγχο της εφαρμογής των όρων και των δικλείδων ασφαλείας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας.