Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σήμερα το πρωί έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 5ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, όπως έχει καθιερωθεί από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) αποφάσισε να οργανώσει τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου που απειλεί την Φύση, το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο.

Στελέχη, μέλη και φίλοι του Κινήματος, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα σχέδια ανέγερσης πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου της Τουρκίας από ρωσική εταιρεία. Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακκούγιου» στην επαρχία της Μερσίνας έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, ενώ η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν  το 2010.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξύπνησε μνήμες από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνομπιλ που βρέθηκε στον κέντρο των ρωσικών επιχειρήσεων κατά του Κιέβου ενώ μεγάλη ανησυχία έσπειρε στην ανθρωπότητα το ενδεχόμενο να κτυπηθεί ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίγια.

Ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακούγιου προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αναφέρεται ότι η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της Ρωσίας στο εξωτερικό.

Άλλωστε αυτή η πολεμική σύρραξη αναβίωσε και τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, που θα ήταν καταστροφικός για την ανθρωπότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει υπενθυμίσει στην ανθρωπότητα τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας.

Ζητούμε από τη Ρωσία να τερματίσει την πυρηνική συμφωνία της με τον Ερντογάν και να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, που απειλεί την ανθρωπότητα με πυρηνικό εφιάλτη. Καλούμε την ΕΕ να περιλάβει στις κυρώσεις της για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ροσατόμ και τα έργα κατασκευής που ανέλαβε στην Τουρκία και στην Αίγυπτο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μαχόμαστε ενάντια στην παραγωγή πυρηνικής ενέργεια και στην παραγωγή πυρηνικών όπλων τα οποία πρέπει να καταργηθούν εντελώς.