Στις 03 Μαΐου γιορτάζουμε και τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αξιολογήσουμε τη σημασία των  δικαιωμάτων  των δημοσιογράφων και των άλλων λειτουργών των μέσων ενημέρωσης, αλλά της ελευθερίας της έκφρασης, ως βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε πράξεις και ενέργειάς που έχουν σκοπό να φιμωθεί η δημοσιογραφία και η ελευθεροτυπία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, περίπου 100 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2018, ενώ εκατοντάδες είναι φυλακισμένοι.

Χώρες όπως η Τουρκία φιγουράρουν ανάμεσα στις πρώτες στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Πολλοί τούρκοι και κούρδοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή και άλλοι σύρονται στα δικαστήρια. Αυτή τη μέρα επιλέγουμε να στείλουμε θερμό χαιρετισμό στον τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και στην εφημερίδα Αβρούπα που δέχονται την επίθεση του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας.

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης, της γνώμης, αλλά και στην λήψη η μετάδοση πληροφοριών και ιδεών, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταπατούνται από κανένα.

Μέσα σε συνθήκες κορωνοκρίσης επιβάλλεται να στηριχθούν τα μέσα ενημέρωσης και να μην απειλούνται με φίμωση. Πρέπει να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία. Επιβάλλεται να εφαρμοστούν προγράμματα οικονομικής στήριξης των εφημερίδων και των δημοσιογράφων  και των άλλων μέσων ενημέρωσης για να μην είναι εξαρτώμενα  από τα οικονομικά συμφέροντα.