Δεν πραγματοποιήθηκαν τα εμβάσματα στους λογαριασμούς των ανθρώπων του πολιτισμού, με την νέα ημερομηνία για έναρξη των πληρωμών να είναι η 30η Ιουνίου. Ο καλλιτεχνικός κόσμος δικαίως διαμαρτύρεται όχι μόνο για το επίδομα-ψίχουλο αλλά και για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην καταβολή του.

Πέριξ των δύο χιλιάδων ατόμων έχουν προβεί σε αίτηση για το εν λόγω επίδομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι του πολιτισμού ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν από την οικονομική κρίση που έφερε στο νησί μας η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και οι τελευταίοι που θα ξεκινήσουν εκ νέου ο κύκλος εργασιών τους τον Σεπτέμβριο.

Κόλαφος για την Κυβέρνηση είναι και η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. για το 2018, όπου κατατάσσει την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τις δαπάνες της γενικής Κυβέρνησης σε πολιτιστικές υπηρεσίες και δράσης. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει τα αιτήματα των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού και ζητά επέκταση – αλλά και άμεση καταβολή – του επιδόματος που εγκρίθηκε για το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος, όπως έγινε με όλα τα άλλα επιδόματα λόγω κορωνοϊού. Η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οφείλουν να μελετήσουν την επέκταση της στήριξης όσο καιρό θα ισχύουν τα περιοριστικά διατάγματα.

Δίκαια διαμαρτύρονται οι καλλιτέχνες για αυτή τη κατάσταση.  Οι άνθρωποι του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας σίγουρα αδικούνται.