Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συντάσσεται με την Σχολική Εφορία Λεμεσού όσον αφορά τα σχέδια κατασκευής κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’ με την οδό Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό. Κατά τη χθεσινή συνάντηση των αρμοδίων για το θέμα, με μεγάλη μας απογοήτευση ακούσαμε να επαναλαμβάνεται ο ίδιος σχεδιασμός ενός μεγάλου κυκλικού κόμβου στην περιοχή, που θα θυσιάσει πέραν των 50 δέντρων για να κατασκευαστεί, ενώ θα εισέλθει και στον χώρο του Λανιτείου Λυκείου.

Για τον εν λόγω σχεδιασμό τόσο η Σχολική Εφορεία αλλά και το ΕΤΕΚ και το Κίνημά μας, έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη τη διαφωνία μας.

Δυστυχώς δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς άλλες πιο ήπιες λύσεις όπως για παράδειγμα η χρήση έξυπνης φωτοσήμανσης και η κατασκευή λωρίδων διαφυγής (slip roads) οι οποίες ενδεχομένως θα στοιχίσουν λιγότερο, και θα προκαλέσουν λιγότερη ταλαιπωρία στο κοινό, ενώ θα αποτρέψουν την καταστροφή 50 πολύτιμων δένδρων.

Στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού (ΣΒΑΚ), το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις πέρυσι, δεν προνοείται η κατασκευή κυκλικού κόμβου στο σημείο αυτό. Σημειώνεται ότι στο ΣΒΑΚ στοχεύεται η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και η ταυτόχρονη αύξηση των Εναλλακτικών Μέσων Μεταφοράς (ΕΜΜ) όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και οι δημόσιες συγκοινωνίες.

Τονίζεται ότι σε κάθε νέο έργο ή ανάπλαση πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα ΕΜΜ και όχι στο αυτοκίνητο. Με λύπη παρατηρούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να επιμένουν οι αρμόδιες αρχές στην υποστήριξη της διευκόλυνσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου, η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί σε αύξηση αντί σε μείωση της κυκλοφορίας.

Η νοοτροπία να εκτελούνται υποδομές οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στο αυτοκίνητο είναι διαχρονική, καθότι σε πρόσφατα έργα όπως στην ανάπλαση της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην πρώτη φάση ανάπλασης της οδού Αγίας Φυλάξεως δεν υπήρξε καμιά πρόνοια για ποδηλατόδρομο.