Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έγκριση της παραχώρησης €657 εκατομμυρίων για την κατασκευή του διασυνοριακού έργου διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων της Ελλάδας και της Κύπρου. Με το εν λόγω έργο τερματίζεται η  ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας.

Η πιο πάνω κίνηση εμπεριέχει ξεκάθαρα μηνύματα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις πράσινες προτάσεις ενέργειας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί η παραγόμενη ενέργεια να διοχετεύεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα και να παράγουμε πλέον την πλειοψηφία της ενέργειας μας από ΑΠΕ.

Εδώ και χρόνια τονίζαμε πως η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο έπρεπε να είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας. Η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών – Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ – (Euroasia Interconnector) που θα βγάλει την Κύπρο από την απομόνωση και θα δώσει ώθηση για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιακή ενέργεια, αφού δίνει διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα της ανάγκης αποθήκευσης ενέργειας όταν δεν υπάρχει παραγωγή από τον ήλιο.

Ας ελπίσουμε πως θα ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο και πως η κυβέρνηση θα διευκολύνει τους πολίτες να εγκαθιστούν ηλιακά πλαίσια σε υφιστάμενες υποδομές για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε και τον πλανήτη και το πουγκί μας.