Στις 24 Απριλίου 2021, συμπληρώνονται δεκαεπτά χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν το 2004 μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης του τουρκικού επεκτατισμού και αδιαλλαξίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταγραφεί ως πραγματικότητα την διαχρονική μετατροπή του Ερντογάν από έναν ηγέτη, που ανέλαβε να οδηγήσει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή οικογένεια – όπως παρουσιάστηκε την εποχή του σχεδίου Ανάν – σε ένα νεοσουλτάνο, μετατρέποντας τη χώρα του σε ένα επιθετικό μετα-οθωμανικό κράτος που απειλεί όλες τις γειτονικές χώρες του. Δεν μπορεί κανένας να υπολογίσει μέσα στο σημερινό περιβάλλον ποια θέση θα είχε μια Κύπρος υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Ο κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 δεν απέρριψε τη λύση του Κυπριακού αλλά το συγκεκριμένο σχέδιο που πρότεινε ο τότε Γενικός Γραμματέας των ΟΗΕ, κ. Κόφιν Ανάν.

Το παρελθόν όμως δεν πρέπει να μας χωρίζει και να μας καθορίζει, αλλά να μας διδάσκει και να μας κάνει σοφότερους. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, χωρίς ωστόσο να αποκλίνουμε από τις βασικές αρχές που καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.