Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου κ. Ρένα Ρουβιθά Πάνου. Μαζί τους ήταν και ο αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος κ. Άδωνις Γιάγκου και ο αναπληρωτής εκτελεστικός γραμματέας, κ. Γιώργος Στυλιανίδης.

Δηλώσεις προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να επανέλθει θέμα αποκρατικοποίησης της CYTA.

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, το μέλλον του ημικρατικού αυτού οργανισμού. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζουμε τη CYTΑ και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Έχει μπει ήδη το νερό στο αυλάκι για τον εκσυγχρονισμό, την αποκομματικοποίηση και την ενίσχυση της δημόσιας αυτής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Έχουμε όμως δέσμευση και εμείς και το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να κάνουμε τη CYTA μια ισχυρή δημόσια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία να εξυπηρετεί κυρίως τον Κύπριο καταναλωτή και το δημόσιο συμφέρον.

Αναφορικά με τη CYTA Hellas είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην Επιτροπή Οικονομικών, συζητήσαμε με την Πρόεδρο κάποιες σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, εμείς ως Κίνημα Οικολόγων θα προβληματιστούμε σοβαρά και θα τοποθετηθούμε τη Δευτέρα. Η Δευτέρα που έρχεται είναι μια καθοριστική ημέρα για τη λήψη της τελικής απόφασης από την πλευρά της Βουλής, σε σχέση με τον προϋπολογισμό της CYTA και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ευχαριστούμε την κ. Ρένα Ρουβιθά Πάνουπου μας ενημέρωσε ενδελεχώς στη Βουλή, με πολύ λεπτομερή σημειώματα, αλλά και σήμερα μου εξήγησε πολλές σημαντικές λεπτομέρειες αυτής της πολύ κρίσιμης και σοβαρής υπόθεσης, για την οποία πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις δικές μας ευθύνες για το συμφέρον της CYTA, της εταιρείας μας εδώ στην Κύπρο που είναι τέκνο του κυπριακού δημοσίου και πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το ενισχύσουμε, βάζοντας το όμως μέσα σε ορθά πλαίσια και στέρεες βάσεις.

Το θέμα του προϋπολογισμού της CYTA για το 2017 εκκρεμεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και  πρέπει οπωσδήποτε τη Δευτέρα να παρθεί τελεσίδικη απόφαση για να προωθηθεί προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην ολομέλεια για ψήφιση ο προϋπολογισμός, γιατί έχουν καθυστερήσει απαράδεκτα. Ξέρουμε όλοι ότι το κρίσιμο ζήτημα που υπάρχει σε αυτόν τον προϋπολογισμό, είναι μια μεγάλη χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων και πλέον για τη CYTA Hellas, δηλαδή τη θυγατρική εταιρεία της CYTA που λειτουργεί στην Ελλάδα και δυστυχώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα αλλά και την κερδοφορία της.

Αποτελεί ουσιαστικά μια τρύπα στον προϋπολογισμό της CYTA, απομυζεί τη CYTA και πιστεύουμε ότι αυτό το ζήτημα πρέπει φέτος να τελειώσει, να κλείσει με τον ένα ή άλλο τρόπο, κατά τρόπο όμως που θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα της μητρικής εταιρείας, δηλαδή της CYTA.

Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, απορρίπτουμε κάθε σκέψη για αποκρατικοποίηση της CYTA, προειδοποιούμε τον Υπουργό Οικονομικών ότι δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να επανέλθει θέμα αποκρατικοποίησης της CYTA.

Κυκλοφορούν φήμες και πληροφορίες ότι το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει νομοσχέδιο για αποκρατικοποίηση της CYTA, ελπίζουμε ότι αυτές οι φήμες θα διαψευστούν και πρέπει αντίθετα διεύθυνση, διοίκηση, κυβέρνηση, βουλή, προσωπικό να σηκώσουμε τα μανίκια όλοι και να αγωνιστούμε για να ενισχύσουμε αυτή τη δημόσια επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, να την αποκομματικοποιήσουμε και να την εκσυγχρονίσουμε για να προσφέρει στους πολίτες, στους καταναλωτές σωστές και αξιόπιστες υπηρεσίες, και να προσφέρει και έσοδα στο δημόσιο.

Αυτή είναι η προσπάθειά μας σε σχέση με τη CYTA, συνδέεται με την ανάγκη να ληφθεί άμεσα απόφαση για τη CYTA Hellas και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.