Η υπερψήφιση των δύο κυβερνητικών νομοσχέδιων και των δύο προτάσεων νόμου για τις εκποιήσεις είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την προστασία των δανειοληπτών, όμως το περιεχόμενο είναι ελλιπές και σε καμία περίπτωση για εμάς δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως εδώ και τόσα χρόνια μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των εκποιήσεων το 2014 και τη στρεβλωτική νομοθεσία του 2018 (όταν όλα τα άλλα κόμματα στη μια ή στην άλλη περίπτωση στήριξαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια) το θέμα θα έπρεπε να επιλυθεί και όχι να φτάνουμε στο 2023 και να συζητούμε για πρώτα βήματα προς την ορθή κατεύθυνση.
Με τις τροπολογίες που καταθέσαμε, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε σημαντικά το δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών. Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος να θέσουμε προς ψήφιση πρόταση νόμου για πραγματική και αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη. Είναι η ίδια πρόταση που στηρίχθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων αλλά δεν υπερψηφίστηκε στις 13 Ιουλίου 2023 για μια ψήφο διαφορά. Αυτή τη φορά, δυστυχώς, η πλειοψηφία των κομμάτων, δεν επέτρεψε τη ψήφιση της πρότασης αυτής όπως και των υπολοίπων τροπολογιών μας.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του Κινήματος κ. Σταύρος Παπαδούρης αναφέρει πως: « Οι τροπολογίες που καταθέσαμε δυστυχώς καταψηφίστηκαν από το Σώμα της Βουλής με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες σε μεγάλο βαθμό να μένουν απροστάτευτοι. Οι τροπολογίες που καταθέσαμε αποσκοπούσαν στη διεύρυνση των επιλέξιμων δανειοληπτών στα θέματα εξώδικης διευθέτησης και υποβολής παραπόνου με πιθανή αναστολή εκποίησης. Η πρόταση νόμου αποσκοπούσε στην απρόσκοπτη και αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη, χωρίς τους όποιους περιορισμούς που προβλέπονται στα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας.
Η απογοήτευση ακόμα παραμένει όσον αφορά το θέμα, καθώς οποιαδήποτε προσέγγιση γίνεται, διαχωρίζει τους δυνητικά επιλέξιμους στην προστασία βάση περιοριστικών κριτηρίων αξίας κατοικίας και όχι βάση του τραπεζικού ιστορικού, κάτι που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Σε πρόσφατη μελέτη που ζήτησα από άλλα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, επιβεβαιώσαμε ότι σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, προηγείται ο καθορισμός του νόμιμου ποσού οφειλής πριν τον καθορισμό της όποιας θεραπείας. Η χώρα μας εξακολουθεί να παραβαίνει πρόσφατες Ευρωπαϊκές νομολογίες. Με λίγα λόγια, για χάρη τάχα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και εντελώς συνειδητά, η κυβέρνηση επιλέγει να αδικεί τους πολίτες».