Οι Πρόεδροι των Κινημάτων Συμμαχία Πολιτών  και Οικολόγοι Συνεργασία Πολιτών είχαν σήμερα συνάντηση με την ΠΟΣΠΦ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΠΦ ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΑΣ

Θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου και την απεριόριστη εκτίμηση του κινήματος των ασθενών, τόσο προς τα μέλη και τον Πρόεδρο του Κινήματος Συμμαχίας Πολιτών, όσο και προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαχρονική, σταθερή και αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση τους τόσο στα αιτήματα που έχουμε ως κίνημα ασθενών όσον και για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σ’ αυτό για το οποίο όλοι προσδοκούσαμε και αγωνιζόμαστε για πολλά χρόνια. Ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα χρειαστεί αυτή η συμμαχία, αυτή η στήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις να συνεχίσει, έτσι ώστε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, να βελτιώσουμε τόσο το ΓεΣΥ, όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια με μοναδικό στόχο να προσφέρουμε προς τον κύπριο πολίτη, τον ασθενή, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα τους έχουμε συνεχώς συμπαραστάτες, συμμάχους, σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια για την μεγάλη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας προς όφελος του κύπριου πολίτη και κύπριου ασθενή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

Είμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε την πλήρη υποστήριξη μας στα δικαιώματα των ασθενών. Στηρίζουμε έμπρακτα σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας για ένα και μόνο λόγο: Γιατί αποτελεί την άμεση και αποτελεσματική ελπίδα για να αλλάξουν οι άσχημες συνθήκες της δημόσιας υγείας που ισχύουν σήμερα στην Κύπρο.

Η ελπίδα των ασθενών είναι και η δική μας ελπίδα. Ψηφίζουμε λοιπόν, μαζί με τους ασθενείς, την ελπίδα της αλλαγής στην δημόσια υγεία στην Κύπρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Δέκα μέρες ουσιαστικά πριν από την έναρξη εφαρμογής της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, επιλέξαμε να συναντηθούμε με την ΠΟΣΠΦ γιατί ακριβώς για εμάς η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στους ασθενείς. Διατυπώνουμε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις όχι απλά για να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά για να διορθώσουμε τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν. Και υπάρχουν αδυναμίες. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι όλα τέλεια από την πρώτη ημέρα ή πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Θα συνεχίσει το ΓεΣΥ να δέχεται υπόσκαψη από αυτούς που δεν πίστεψαν ποτέ στο ΓεΣΥ, από αυτούς που θέλουν να διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα το οποίο έχει χρεωκοπήσει και το σκληρό τίμημα το πληρώνουν οι ασθενείς.

Θέλω ταυτόχρονα να καλέσω την Κυβέρνηση και αναφέρομαι στον ΟΚΥΠΥ όπως και στον ΟΑΥ. Ο ΟΚΥΠΥ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες του, να επισπεύσει και να παρακάμψει γραφειοκρατικές  διαδικασίες για να ενισχύσει άμεσα τα κρατικά νοσηλευτήρια που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Θα πρέπει να δοθούν γενναιόδωρα κίνητρα στους γιατρούς για να ενταχθούν στα κρατικά νοσηλευτήρια και όχι να τα εγκαταλείπουν. Το ίδιο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ΟΑΥ θα πρέπει, άμεσα, να εξαγγείλει πακέτο κινήτρων προς όλες τις κλινικές που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Κίνητρα οικονομικά για να αυξηθούν και οι κλίνες και οι εργασιακοί χώροι αλλά και για να μπορέσουν να εξοπλιστούν με νέες τεχνολογίες. Είναι υποχρέωση του ΟΑΥ. Με όσο πάθος και κριτική διάθεση αντιμετωπίσαμε αυτούς που υπέσκαψαν το ΓεΣΥ, με το ίδιο πάθος θα επικρίνουμε και τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ και την Κυβέρνηση εάν ολιγωρήσουν και αν από δικές τους αδυναμίες παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα ή δεν επιλυθούν τα προβλήματα σε γρήγορο χρόνο.