Η Αστυνομία εφαρμόζει ένα επικαιροποιημένο σύστημα παρακολούθησης των καταγγελιών που αφορούν τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Αστυνομία των Ζώων, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός αξιωματικού, ο οποίος είναι έχει την ευθύνη του συντονισμού και της παρακολούθησης των ομάδων των αστυνομικών που έχουν συγκροτηθεί σε όλες τις επαρχίες για τις καταγγελίες κακοποίησης ζώων. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν υπάρξει 27 καταγγελίες.

Τα ζητήματα αυτά, καθώς και πολλά άλλα συζήτησαν σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπό τον Πρόεδρο του κ. Γιώργο Περδίκη σε συνάντηση που είχαν στο Αρχηγείο της Δύναμης.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης είπε πως συζήτησαν θέματα που αφορούν την κακοποίηση ζώων και ενημερώθηκαν για το νέο σύστημα που εφαρμόζει η αστυνομία για παρακολούθηση τέτοιων καταγγελιών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως θα έχουν μια καλή συνεργασία σε αυτό το ζήτημα που αφορά πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα φιλόζωους.

Στο θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, είπε πως εξέφρασαν τη υποστήριξη του Κινήματος στην εφαρμογή αυστηρότερων ποινών και του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Σημείωσε πως μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε μια αφαίμαξη στην Αστυνομία, θα πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό της Δύναμης και να αυξηθούν και οι αμοιβές ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της.

Ο κ. Περδίκης είπε στη συνέχεια πως ενημερώθηκαν για τις νέες διαδικασίες που αφορούν την εξέταση των καταγγελιών σε θέματα εξαφάνισης προσώπων και εγκλημάτων όπως η βία στην οικογένεια, η πορνογραφία και η σεξουαλική παρενόχληση. Επίσης, συζήτησαν και το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τα ζητήματα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

«Γίνεται μια καλή προσπάθεια εδώ στην Αστυνομία Κύπρου και ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών θα υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αυξάνουν τις υποχρεώσεις της Αστυνομίας, τα νέα εγκλήματα που εμφανίζονται αναγκάζουν την Αστυνομία να εξελίσσεται για να υπερασπιστεί τη δημόσια ασφάλεια ακόμα και την υγεία σε πολλές περιπτώσεις. Σε όλα αυτά τα θέματα που αποτελούν θετικές δράσεις για την κοινωνία, ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών θα είμαστε ένας καλός συνεργάτης για την Αστυνομία Κύπρου», είπε.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για τη συνάντηση είπε πως διαπίστωσε με μεγάλη χαρά πως υπάρχει από το Κίνημα των Οικολόγων μια πολύ καλή προσέγγιση των θεμάτων. Για το θέμα της Αστυνομίας των ζώων, είπε πως έχει ενημερώσει την αντιπροσωπεία για τα αδικήματα που διαπράττονται και των οποίων η Αστυνομία επιλαμβάνεται και τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Έχουν ενημερώσει στη συνάντηση για το θέμα του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος στο οποίο υπάρχει μια μικρή μείωση, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων. Εξέφρασε την ανησυχία του για τα θανατηφόρα δυστυχήματα και τις τροχαίες συγκρούσεις που συμβαίνουν, σημειώνοντας πως μπορεί ως χώρα μπορεί να βρισκόμαστε λίγο έξω από τους στόχους της ΕΕ για μείωση κατά 50% τη δεκαετία 2010-2020, ωστόσο καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες και ακολουθούνται συγκεκριμένες δράσεις για μείωση. 

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε στη συνέχεια πως συζήτησαν το θέμα που αφορά τα ελλείποντα πρόσωπα, σχετικά με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών μετά και την υπόθεση με τον κατά συρροή δολοφόνο. Έχουν ακόμη συζητήσει στη συνάντηση για τα αδικήματα της βίας στην οικογένεια, της παιδικής πορνογραφίας, και του διαδικτύου. «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση τέτοιων αδικημάτων αλλά βέβαια ανησυχούμε για τη συνεχή τους αύξηση», είπε.

Αφού σημείωσε πως τέτοιες συνεργασίες με κόμματα και με οργανωμένα σύνολα επιβάλλονται γιατί «είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο με τη βοήθεια του κοινού και των οργανωμένων συνόλων μπορούμε να πετύχουμε ως Αστυνομία και ως κοινωνία γενικότερα».

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τη δημιουργία Αστυνομίας των Ζώων και πώς αυτή θα δρα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η Αστυνομία λειτουργεί στο θέμα των ζώων πολύ ικανοποιητικά καθώς έχει οριστεί ένας αξιωματικός που συντονίζει και επιλαμβάνεται όλα τα αδικήματα και τις καταγγελίες για τα ζώα. Σε όλες τις επαρχίες, συνέχισε, υπάρχουν ομάδες αστυνομικών, εκπαιδευμένων πάνω σε ζητήματα ζώων, που διερευνούν τα συγκεκριμένα αδικήματα.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και κατάλογο των μελών μας που ασχολούνται με τα θέματα των ζώων. Υπάρχει κοινοτική αστυνόμευση η οποία συνήθως διερευνά αυτές τις υποθέσεις, και τα ΤΑΕ αν οι υποθέσεις αυτές αφορούν σοβαρά αδικήματα που άπτονται της ευημερίας των ζώων», είπε, και σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η Αστυνομία βρίσκεται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο στο θέμα αυτό αλλά και με την εφαρμογή του Νόμου θα καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματική η Δύναμη.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί το Νομοσχέδιο αντί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος οδηγήθηκε στην Επιτροπή Νομικών, η οποία έχει ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα, και συνεπώς θα υπάρξει καθυστέρηση στη συζήτηση του. «Θεωρούμε για αυτό το λόγο, πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει επικαιροποιηθεί αυτό το σύστημα παρακολούθησης και αντιμετώπισης των καταγγελιών που έχουν να κάνουν με την κακοποίηση ζώων, και μέχρι σήμερα υπήρξαν 27 υποθέσεις, όσες και πέρσι», είπε.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)