Σήμερα το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει συγκαλέσει συνάντηση των ενδιαφερόμενων μερών για τον Ακάμα στην κοινότητα Κάθηκα

Με την ευκαιρία αυτή ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών έχει καλέσει με δημόσια έκκλησή του τους κατοίκους της περιοχής της χερσονήσου του Ακάμα να υιοθετήσουν και να στηρίξουν την εισήγηση των Οικολόγων για εναλλακτική διαχείρισης της προσβασιμότητας στην προστατευόμενη περιοχή του Ακάμα.

Οι Οικολόγοι προτείνουν οι βασικές είσοδοι στον Ακάμα να είναι από τα χωριά. Να υπάρξει, δηλαδή, ρύθμιση στην τιμολογιακή πολιτική και έργα που να αποτρέπουν τους επισκέπτες να εισέρχονται από την Πέγεια και τα Λουτρά της Αφροδίτης.

Να κατευθύνονται οι επισκέπτες με κίνητρα προς τα χωριά, να σταθμεύουν έξω από το πάρκο και να ταξιδεύουν στον χώρο με τα λεωφορεία του πάρκου.

Με την εισήγηση αυτή αυξάνουμε το συμφέρον των κατοίκων, καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίες όπως οδηγοί, ξεναγοί κ.α. αλλά και ευκαιρίες δραστηριοποιήσεις σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις όπως καταστήματα σουβενίρ, καφενεία κτ.λ. που θα δραστηριοποιούνται στα χωριά έξω από το πάρκο.

“Δεν χρειαζόμαστε τόσους πολλούς κόμβους υπηρεσιών μέσα στην περιοχή Νατούρα, ούτε τόσους πολλούς και πλατιούς δρόμους και ούτε αναψυκτήρια στον κόλπο της Λάρας. Λιγότεροι δρόμοι, λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότεροι κόμβοι, λιγότερη ρύπανση, περισσότερο άμεσο αλλά και βιώσιμο κέρδος για τις τοπικές κοινότητες” είπε ο κ. Περδίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «έκρινε» την εισήγηση των Οικολόγων ως πολύ καλή, ωστόσο δεν την εφάρμοσε ποτέ.

Σήμερα, στον Κάθηκα, τα ζητήματα αυτά τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ως Οικολόγοι καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να σκεφτούν το δικό τους συμφέρον, το οποίο ταυτίζεται με την προστασία του Ακάμα. Αν ο Ακάμας καταστραφεί, τότε ούτε οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν το όποιο όφελος, ούτε το περιβάλλον θα σωθεί.

Εν τω μεταξύ, αναμένουμε ακόμα να δημοσιοποιηθεί το τρίτο πόρισμα για τον Ακάμα. Η υπουργός όπως και πριν από πέντε μήνες συστήνει υπομονή  διότι μελετά επισταμένα και καθημερινά το πόρισμα της διοικητικής έρευνας. Στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα μέσα στο ίδιο το Τμήμα Δασών και γεννιούνται εύλογες υποψίες ότι η υπόθεση οδηγείτε τελικά σε κουκούλωμα.