Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επανέρχεται και πάλι στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε ένα ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας αρχαιολογικό χώρο όπως είναι αυτός του Κουρίου.

Το Κίνημα μας συνεχίζει να γίνεται δέκτης καταγγελιών τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους επισκέπτες για την ανεπιθύμητη εικόνα που παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος.

Μετά από την ανάδειξη του θέματος και τη σχετική ανακοίνωση που είχαμε εκδώσει στις 4 Μαΐου και βλέποντας ότι οι αρμόδιοι συνεχίζουν το ίδιο μοτίβο αδράνειας, ο βουλευτής Λευκωσίας και πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης, απέστειλε την Τετάρτη 24 Μαΐου σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό. Όπου αναφέρει περιγραφικά την κατάσταση που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, μέρος της τέντας που προστατεύει τα μωσαϊκά της Οικίας του Ευστολίου έχει φθαρεί, με αποτέλεσμα τα μωσαϊκά να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και στη βροχή. Πέρα από αυτό, αρκετά κιόσκια ενημέρωσης είναι ακάλυπτα, ενώ συγχρόνως δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, και οι επισκέπτες είναι εκτεθειμένοι σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Επίσης, οι χώροι, εκτός από την περιοχή του θεάτρου, είναι πνιγμένοι στα αγριόχορτα.

Είναι ντροπή σε ένα χώρο, όπως είναι το Κούριο, με εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά, να προβάλλονται εικόνες παραμέλησης και ασέβειας στον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Καλούμε για ακόμη μια φορά όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση και τις ευθύνες τους, ούτως ώστε ο αρχαιολογικός χώρος του Κουρείου να αποκτήσει άμεσα τις συνθήκες και την αίγλη που του αρμόζουν.