Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι εξαρχής σχεδιάζεται η εκκοπή ακόμα 7 δέντρων στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση στα πλαίσια της υλοποίησης των σχεδίων «αναβάθμισης» της οδικής αυτής αρτηρίας.

Τα δέντρα αυτά στο μεταξύ έχουν ήδη κοπεί απο την πρώτη μέρα της έναρξης των έργων.

Στην επιστολή σημειώνει ο κ. Περδίκης ότι φαίνεται ότι η εισήγηση μας – που εξ’ όσων πληροφορηθήκαμε είναι και ο σχεδιασμός του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη Λευκωσία όσον αφορά τη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση – για μονοδρόμηση της, δεν έχει υιοθετηθεί. Ως εκ τούτου η κοπή δέντρων έγινε αναπόφευκτη.

Γιατί καταλήξαμε τελικά στις δύο λωρίδες αντίθετης κυκλοφορίας; Θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μην ξεριζωθούν ή πληγωθούν θανάσιμα τα υπόλοιπα δέντρα; Έχουμε δει δεκάδες δέντρα που υποτίθεται ότι ήταν εκτός σχεδίου να κοπούν π.χ. Λεωφόρο Βύρωνος, Λεωφόρο Αγλαντζιάς, να πέφτουν από σπρώξιμο μπουλντόζας ή από ένα αεράκι (αφού κόπηκαν οι ρίζες από τις εργασίες) ή απλά να ξεραίνονται λόγω επηρεασμού του ριζικού συστήματος.

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να μην καταστραφούν κι άλλα δέντρα; Ποιος θα επιβλέπει την εφαρμογή τους; Πόσα δέντρα προβλέπεται να διατηρηθούν; Έχουν καταγραφεί, φωτογραφηθεί και αρχειοθετηθεί τα υφιστάμενα δέντρα;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αναμένει με αγωνία τις απαντήσεις του Δημάρχου Λευκωσίας στα πιο πάνω ερωτήματα, τα οποία καταγράφονται και στην επιστολή που έστειλε ο κ. Περδίκης. Δυστυχώς διανύουμε μια περίοδο στην οποία η κλιματική αλλαγή έχει πλέον εκδηλωθεί σε βαθμό που επηρεάζει κατά πολύ τον άνθρωπο. Αντί ωστόσο να διαφυλάξουμε το πράσινο και τα δέντρα, επιλέγουμε καταστροφικές «αναπτύξεις» και καρατόμηση του πράσινου.

ΚΜ4

ΚΜ4

ΚΜ4