Κάποιοι εμμένουν να προσπαθούν να κάψουν το κρατικό δάσος στον Ακάμα. Από το 2018 τέθηκαν συνολικά 41 πυρκαγιές στη χερσόνησο, ενώ το 2019 άλλες 15 μέχρι σήμερα. Το τελευταίο κρούσμα ήταν την περασμένη Δευτέρα 16/09/19, όπου η Πυροσβεστική φαίνεται να εντόπισε τρεις εστίες φωτιάς, ενώ την Κυριακή απειλήθηκε με πυρκαγιά η περιοχή στην Ίνεια, στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα.

Πρόκειται για μια πολύ καλά γνωστή μέθοδο την οποία έχουμε δει να συμβαίνει κατά το παρελθόν, προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση της γης, εφόσον αυτή καεί.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει τις πράξεις αυτές και απαιτεί να εντοπιστούν οι ένοχοι. Καλά τα μέτρα για εντοπισμό των δραστών, τόσο από μέρους της Αστυνομίας, Τμήματος Δασών και Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι επαρκή για να εντοπίσουν τους ενόχους.

Πρόκειται για κάποιους που εννοούν ως στάδιο της περίφημης «ήπιας ανάπτυξης», την καμένη γη. Αυτοί αρχικά καίνε τις εκτάσεις και ύστερα θέλουν να κτίσουν πάνω στην καμένη γη.

Εμείς τους απαντούμε ότι υπάρχουν όρια και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χαραμίσει ανεκτίμητο περιβαλλοντικό πλούτο στον βωμό του κέρδους. Ήδη πολλές περιοχές της Κύπρου έχουν κατασπαραχθεί, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Μεγάλες είναι όμως και οι ευθύνες των πολίτικων και των κομμάτων εκείνων που στηρίζουν με τον πολιτικό τους λόγο τις εχθρικές προς το περιβάλλον ορμές στο όνομα της ανάπτυξης.

Αναμένουμε να οδηγηθούν οι ένοχοι ενώπιον δικαιοσύνης και μάλιστα άμεσα. Διότι απέτυχαν πολλές φορές να κάψουν τον Ακάμα, ωστόσο η επόμενη προσπάθεια μπορεί να είναι μοιραία.