Για ακόμη μια φορά τα βλέμματα στρέφονται προς το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω των καταγγελιών στο Διεθνή Τύπο.

Αυτή τη φορά οι καταγγελίες αφορούν την παραχώρηση «Χρυσών διαβατήριών» σε μέλη της βασιλικής οικογένειας στη Σαουδική Αραβία.

Συγκεκριμένα η πλατφόρμα διερευνητικής δημοσιογραφίας, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) αναφέρει πως κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου είναι ο Σαουδάραβας Saud bin Abdulmohsen bin Abdulaziz Al Saud ο οποίος υπέβαλε αίτηση και έλαβε το κυπριακό διαβατήριο το 2017 με αντάλλαγμα ελάχιστων επενδύσεων των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Ανάμεσα στις χιλιάδες υπηκοοτήτων, που απλόχερα η Κυβέρνηση παραχώρησε, ξεχωρίζουν μόλις μερικές για να τις οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ανακληθεί, ανάμεσά τους και εκείνες του καταζητούμενου επιχειρηματία ανά το παγκόσμιο Τζό Λόου και των Καμποτιανών καθεστωτικών.  

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όταν έχει κλείσει εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να επιμένει να θέλει να συνεχίσει το ίδιο τροπάρι, σε ότι αφορά το περίφημο «επενδυτικό πρόγραμμα». Εμείς εισηγούμαστε την άμεση τροποποίηση του σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων έναντι υπηκοότητας (Πολιτογραφήσεις) ούτως ώστε να ωφεληθεί η πραγματική οικονομία και όχι μόνο οι ημέτεροι και οι γνωστοί κύκλοι.

Η μόνη απάντηση στη διαφθορά είναι η διαφάνεια. H Βουλή πρέπει να ψηφίσει άμεσα την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαφάνεια σε ότι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ότι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις.

Αναμένουμε ακόμα από την Κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τον νόμο και να καταθέσει κανονισμό στη Βουλή για ψήφιση που άφορα τα κριτήρια για την απόκτηση της υπηκοότητας μέσω επενδύσεων.